Отблясъци – 11 май

0

Отблясъци с Машината на времето

11 май

„Отблясъци“ е рубрика на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята.

На 11 май 330 г. столицата на Римската империя се премества от Рим в Константинопол, ей така, за разкош.

На 11 май 1310 г. 54 рицари тамплиери обвинени в ерес са изгорени на клада във Франция. От проучванията си разбрах, че не е точно за богохулство, което е толкова удобно, за да им драснат клечката папата и крал Филип Хубави, а заради това, че са мръсни, долни лихвари. Алчни точно като днешните ни банкери в България, които до един се надпреварват да членуват в няколкото родни ордена на Рицарите тамплиери. Отново искам да попитам родните рицари тамлиери:

Кога най-после ще развеете знамето на БеЧеКа и ще обявите война на Ислямска държава?

На 11 май 1949 г. държавата с готиното име Сиам официално го променя на Тайланд. Така, че имате не сиамска котка, а тайландска! Ей, че хубава смешка стана! А защо не и тайландски сладолед?

Израел, отблясъциНа 11 март 1949 г. единствената еврейска държава в света на име „Държавата Израел“ става член на ООН. Името Израел идва от корена си в Стария Завет, където така родоначалникът на всичкото евреи – Яков е преименуван на Израил, след като цяла вечер се бори като хамав и се съпротивлява на самия Бог Йехова. Според Библията – никой не побеждава – а така, и така самото име „Израил“ означава „Този, който се бори с Бога“, изводи си правете сами! И последна вметка използването на думата „Израел“ може да се види на „Стената на Мернептах“ от Древен Египет от 13 век преди Христа, където се споменава народ с това име.

На 11 май 1997 г. се прочува „Deep Blue“ – което преведено на роден език е „Дълбоко Синьо“ или „Дълбока тъга“, абе „както Ви се харесва“ е шахматният суперкомпютър на компанията IBM. Той „бие като маче у дувар“ най-добрия човешки шахматист Гари Каспаров и така става първият компютър, който побеждава световен шампион по шах направен от органични молекули.

иван славков, отблясъциНа 11 март 1940 г. е роден Иван Славков – последният истински български бохем.

На 11 март 2001 г. завинаги отлетя от тази синя планета (на английски може да се преведе и „тъжна планета“) за „Бар накрая на Вселената“ любимият на милиони английски писател-фантаст Дъглас Адамс. Приживе, благодарение на великият си роман „Пътеводител на галактическия стопаджия“, той ни остави в наследство отговора на „Смисълът на живота, вселената и всичко останало“, който е „42“.

И още отблясъци може да откриете в профила на Еленко Ангелов в delo.bg.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg