Отблясъци – 11 март

0

Еленко Ангелов с Машината на времето за ДЕЛО.БГ

Отблясъци“ е рубрика на психолога, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята.

Вулканът Етна, Машина на времето, 11 мартНа 11 март 1669 г. започва най-мощното изригване на 300 хил. годишния вулкан Етна в североизточната част на о-в Сицилия, днес в Италия. Лава изригва като бясна 4 месеца и убива над 20 хиляди души, а на 50 на града се удря Ctr-Alt-Del. Въпреки, че отлично се знае за първото историческо изригване oще през 475 г. пр. Христа и пак си купуваш тънко апартаменче до активен вулкан от тогавашните измекярски брокери и после се правиш на учуден:

„Ама каква е тази лава в хола ми!?“

На 11 март през 1810 г. първият френски император Наполеон Бонапарт I Велики или накратко само Наполеон, се жени за австрийската ерцхерцогиня Мария-Луиза. Но след 2 години скучен брачен живот и омръзнал сексуален живот през 1812 г., нисичкият жених тръгва на екскурзия в Русия с великата си армия, наброяваща 390 000 клетници, които му се водят по акъла, от които около 240 000 войници от всякакви народности и ако имаше фотографии от тогава щяха да са като от билборди на рекламна кампания на „Юнайтед колорс оф бенетон“. Историята ще продължи в скорошни отблясъци тук в ДEЛО, а за многото Наполеоновци по света и у нас е ясно, че за постигане на такива велики дела, първо трябва да избягате от лудницата.

Метрото в Париж, 1905 г.На 11 март 1905 г. официално е открито Парижкото метро. И историята разказва, че никой тогавашен държавник с глуповата крива усмивка не е рязал лентички с националния флаг. Преди 2 години официално от ефира на сутрешния блок на TV7 (клетата и тя сега) се обърнах към българският премиер Бойко Борисов, да спре с тази орис да реже трикольора ни #zamisletesebe , да кълца там сезал, канап или нещо безцветно просто така символично и да спре да поругава нашето бяло-зелено-червено като реже и събира колекцийката си от лентички с българското знаме. Те и за това не го канят с тези ръждиви ножички на състезания по художествена гимнастика, кога веят ленти българските красавици.

На 11 март през 1913 г. е щурмът на великите български войни от Втора българска армия, заедно с подкрепата на военни формирования на братята сърби, който дава началото на Одринската операция, с която превземаме непревземаемата гордост на турската армия – Одринската крепост.

Одрин

За тази голяма победа главна заслуга има и бойната стратегия на командващият генерал Георги Вазов, да точно така – брат на Иван Вазов, както и подкрепата на войската ни със сръбски плескавици и сръбска музика.

На 11 март 1970 г. музеят в Барселона, според Ицата Стоичков – „БарЦелона“, получава 800 творби като подарък. Всичките до една са на Пабло Пикасо. Без да налагам мнение, аз така и не му разбрах нито синия, камо ли и розовия период. Много „за мъка сме родени“, бе Пабло – то не е мръсна смърт, то не е старост-нерадост, бедност и меланхолия… Явно жената му е била в червения си период и разчистила хола от тези 800 творби.

На 11 март през 1973 г. е създаден „Институтът по психология“ към БАН. Наздраве мили колеги, наздраве и на вас завистливите и помнете:

„Няма нормални – има само непрегледани“!

Михаил ГорбачовНа 11 март през 1985 г. Мишата Горбачов е избран за генерален секретар на ЦК на КПСС, да точно оня разсипникът на социализма с родилния белег на плешивата глава, приличащ на из‘цвъкано от варненски гларус пил водка с доматен сок.

Помня как, че и по значки го носехме Горби в цяла България, аз си го бях закачих точно до значката ми на Саманта Ф( . ) ( . )кс от стрелбището.

На 11 март през 1997 г. бръмбарът левичар Пол Маккартни получава титлата „Сър“ от английската кралица Елизабет II. Сигурен съм, че ако Джон Ленън беше жив и бе на негово място, щеше да върне титлата, както навремето и върна медалчето, а и сигурно щеше и да счупи една китара в кухата лицемерна гущерска глава.

На 11 март през 1739 г. е проплакал с родилен рев големият български просветител и възрожденец Софроний Врачански.

На 11 март през 1952 г. е роден най-любимия ми писател и кумир затова как се прави хумор – космическият писател гений Дъглас Адамс. Важна подробност е, че малко преди да напусне тази синя планета и да се пресели в „Бар на края на Вселената“, одобри много от визиите и новите герои във филма направен по великата си книга „Пътеводител на галактическия стопаджия“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg