Отблясъци – 1 април

0

„Отблясъци“ е рубрика на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята.

1 април – „както ви се хареса“ – „Ден на шегата /на майтапа/на лъжата/ Ден да прецакаш близки и далечни! Но както, често казва Венци от Тутурутка: „Добре, че е майтапът да си кажем истината“.

1 април не е вписван с червено в календарите като официален празник, но „се празнува“ със задължителни шеги и закачки почти навсякъде по света. Според един исторически отблясък за „1 април“ са виновни французите и по специално Луи 14-ти. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари, обаче логично френските клети поданици да се възпротивят на тази прищЯвка и в знак на протест на следващата година му изпратили „три тира“ новогодишни картички, да на връх 1 април. Законът не влязъл в сила, но оттогава във Франция и по света се повелявало да „цакаш някой с топла бира“. Англичани оспорват този исторически отблясък и си преписват „1 април“ с тяхна си история, но за това в друг отблясък, защото и древните римляни ми вадят доказателство, че при тях са корените на „1 април“. Хайде друг път ще задълбаем кой от кой „ивосиромахва“.

На 1 април 527 г. Юстинян I се възкачва на трона на Византия, като заявил: „Няма шега, няма майтап – ще подчиня цялото Средиземноморие, защото мисля бая да се задържа на този трон!“ И се задържал – близо 4 десетилетия!

долар, първи април, отблясъци, еленко ангеловКога, ако не на „1 април“ през 1778 г. съмнителният и добре облечен бизнесмен от Ню Орлийнз Оливър Полък му е преписано официалното, че е създал знака на долара. Много има какво да ви кажа по темата, но хайде друг път!

Сега следват, заклевам се без грам шега бързи исторически отблясъци, почти без саркастичните ми коментари: 1 април 1803 г. френското правителство със закон забранява да се кръщават деца с имена, които ги няма в календара.

На 1 април 1808 г. Император Александър I присъединява Финландия към Русия и да не се чудите откога финландците се нажулват с водка „като казаци“!

На 1 април 1826 г. двигателят с вътрешно горене пали от първият път и е патентован.

На 1 април 1875 г. лондонския вестник „Таймс“ публикува първата метеорологична карта, но без нито една духовита шега в стил Емо Чолаков.

На 1 април 1889 г. в индустриалния Чикаго изведнъж на пазара се появява чудото „първата миеща машина“, изобретена от Джозефин Кокрейн.

На 1 април, няма майтап през 1916 г. в България се въвежда Григорианския календар.

На 1 април 1940 година в Ню Джърси е демонстриран електронният микроскоп.

На 1 април 1946 г. в слънчева Варна е създаден Държавен симфоничен оркестър, а година по-късно на същата дата в София е основан Съюзът на българските композитори и музиковеди и отново на същата дата 1 април 1959 г. е създадена Българската национална филмотека. Шегаджии, а?

steve jobs, Стив Джобс, 10 законаНа 1 април 1976 г. хитрецът Стив Джобс и Стийв Возняк основават компания чието лого е наръфана ябълка – Apple Computer, Inc.

На 1 април 1998 г. наистина пак няма майтап, на лондонския публичен търг цигулка Страдивариус е продадена за 1 526 000 долара, което поставя световен рекорд за цена на музикален инструмент. И после как да счупиш такава цигулка в главата на Слави Трифонов.

1 април – честит рожден ден на българския актьор с „най-златен глас“ Симеон Владов, неговият вълшебно мъжкарски глас е отговорен за дублажа на много филмови любимци! Мони, да си жив и здрав и вечно да хилядиш на джобни пари!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg