6 ползи от пиенето на вода с бамя (рецепта)

0

Ако четете това, сигурно сте от хората, които сутрин на гладно пият чаша вода с лимон. Сега обаче ще се убедите, че вода с бамя е доста по-добър начин да прочистите тялото си и да си помогнете при някои здравословни неразположения. Осен че бамята съдържа витамини В и С, калий, калций и фолиева киселина, този зеленчук има шест основни ползи за здравето.

Помага при бъбречни заболявания

Бамята има положителен ефект при нефрологични проблеми. Редовният прием на зеленчука под каквато и да е форма, помага за разграждането на камъните и изхвърлянето им от бъбреците с урината.

Бамята може да помогне за намаляване на кръвната захар

Бамята понижава доказано нивата на кръвната захар. Този зеленчук съдържа антиоксиданти и фибри, които могат да помогнат на хора с или с риск от диабет.

Бамята е с високо съдържание на фибри

Високото съдържание на фибри прави бамята идеална за храносмилателната система. Помага за по-добро смилане на храната, а и ще ви държи сити за по-дълго време.

вода с бамя

Бамята намалява нивата на стрес

Антиоксидант, открит в семената на бамята има антистресов ефект за човешкия организъм.

Помага при чернодробни заболявания

Изследване доказва, че бамята има защитен ефект при увреден черен дроб, което се дължи на антиоксидантите в зеленчука.

Премахва умората

Проучване от 2015 г. установи, че в комбинация с всекидневната физическа активност добавянето на бамя към хранителния режим на дневна база може да ви позволи да тренирате по-дълго без умора и да се възстановите по-бързо след упражнения.

Ето как да си приготвите вкъщи лековита вода с бамя:

Бамята може да се добави към супи, яхнии (едно от националните ястия в Албания е) и салати. Но ако наистина не харесвате вкуса на бамята, а искате бърз и лесен начин да извлечете някои от предимствата на този зеленчук, направете си вода с бамя.

Всичко, от което се нуждаете, са три до пет шушулки сурова бамя и чаша вода. Накиснете ги за една нощ, а на сутринта изпийте на гладно цялата чаша. Можете да нарежете шушулките бамя, които ще направят водата леко горчива. Това от своя страна ще позволи на водата да извлече още от полезните съединения на бамята.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg