Кривата гора – къде се намират 400-те дървета с мистериозно извити стволове

0

Ако се загледате по-добре в снимките, със сигурност тези дървета ще ви заприличат на въпросителни знаци, които са обърнати наопаки. На живо, гледката е приказна – все едно тези дървета са излезли от книгите за Хари Потър или тези на Андерсен. Тези дървета са съвсем истински и може да ги види всеки в Северозападна Полша. Намират се на около 20 км от град Шчечин, близо до границата с Германия.

Близкото село Нове Чарново е местообитанието на тези 400 екземпляра. Малко след като са тръгнали от земята, сякаш са завили в прав ъгъл, а след това и полукръг, за да продължат да растат високо нагоре.

Кривата гора в Полша е не само популярна дестинация в тази част на страната, но и забулена в мистерии.

кривата гора

Местните разказват, че са посадени на това място през 1930 година. Една от легендите за чудния вид на тези 400 дървета е, че близката река е излязла от своето корито след брутални порои. Това изкривило още младите дръвчета.

Има теория, според която вина за този причудлив вид на стволовете на иглолистните дървета има снегът. В една тежка за района зима не само, че натрупал много, но бил и мокър. Затиснал младите тогава дървета и те тръгнали хоризонтално.

Разбира се, съществува и политическа версия, според която войските на Хитлер струпали на мястото свои танкове, за да подготвят настъплението си през Втората световна война. Именно тези тежки военни машини деформирали борчетата.

кривата гора

Други пък вярват на теорията, че в този район гравитацията е много силна. Тя придърпала дървесните стволове към земята. След време „отслабнала“ и ги „пуснала“ отново да си растат на воля нагоре.

Феноменална е гледката, все едно ги е нарисувал художник или непознат ваятел – те са еднакво дебели и еднакво извити. Всички са огънати в северна посока, а завоят и при 400-те дървета започва от 20 см над земята. Днес достигат височина от около 12 метра. Самият „въпросителен знак“, обърнат наопаки, свършва на около 3 метра над земята. От там нагоре те растат като всички нормални дървета.

кривата гора

Най-достоверната и вероятна причина за това „чудо на природата“ е човекът. Има легенда, която твърди, че местни лесничеи засадили борчетата преди повече от 80 години.

Умишлено ги деформирали, щом станали 10-годишни. Как точно обаче се е случило това, никой не знае. Някои довършват тази история с предположението, че били „увредени“ на млада възраст от човешка ръка, защото когато пораснели и станели по-дебели, ще ги ползват в корабостроителния бизнес или пък за производството на мебели. Плановете са разрушени от избухването на Втората световна война. Тази историческа човешка касапница спасява боровете, които към днешна дата са истинска атракция.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg