Албания – плажове с бели пясъци и тюркоазена вода

1

Албанската ривиера – величествени плажове – с обли камъчета, златен или бял пясък, закътани и девствени местенца почти по цялото крайбрежие. Държава от Западните Балкани, която има излаз не на едно, а на две морета – Йонийско и Адриатическо.

Южна Албания има забележителна природа и плажове, като по тези показатели е равностоен съперник на съседните Гърция и Хърватска и то… за половината от цената в двете държави-членки на ЕС!

Туристи от всички държави на Балканите и Италия са посещавали тази уникална част на Албания. Останалата част от Стария континент все още не подозира дори какви прелести за отдих предлага регионът.

Албания и невероятните плажове

Само след почивка на Албанската ривиера може да разберете защо страната разчита на националния туризъм в този южен регион от територията ѝ. Пейзажите, залезите и пресните морски дарове са изключителни. Преди и след летния сезон е препоръчително да посетите южните плажове на Албания. Не че през юли и август не можете, но така ще избегнете тълпите почиващи и ще отдъхнете максимално добре! Ето и петте препоръчителни плажа за отлична лятна ваканция в Южна Албания:

Ksamil Beach and Islands

Тук, на Ksamil Beach, ще откриете спокойствие, тюркоазени води и бели пясъчни плажове. Малко са туристите през септември. Кратка разходка с лодка ще Ви отведе и до Ksamil Island в Йонийско море! Това е и най-южният курорт на Албания. Плажовете му са карибски, а водата – тюркоазена. Има вкусотии, които задължително трябва да опитате. Освен традиционните морски деликатеси, си поръчайте козе филе в кисело мляко, традиционната бамя, а защо не и редената вегетарианска мусака.

ksamil beach в Южна Албания

Himara

Заедно с няколкото зашеметяващи и закътани плажа, за Himara е необичайното това, че по-голямата част от местното население е гръцко. Въпреки че са малцинство в Албания, гърците са запазили своята култура и език през вековете. Тук населението е около 75 на сто гръцко, а и цените са като в Гърция.

himara beach ksamil в Южна Албания

Borshi beach

Масивните плажни ивици на Borshi beach са заобиколен от маслинови горички! Компания ще Ви правят стада кози, а гледката е внушителна заради високите планински върхове. Това е и един от най-девствените плажове на Албанската ривиера, почти недокоснат от човешка ръка! Стискаме палци да остане така завинаги!

borshi beach himara в Южна Албания

Dhermi

Dhermi отдавна е призната като най-добрата плажна дестинация в Албания! Туристите буквално пъплят през цялото лято към опасаните с борови гори ивици от обли камъчета! Ако подминете основния плаж, ще откриете девствени пясъчни заливчета, за чието съществуване дори и местните не подозират. Плажът Dhermi е повече от пълен през юли и август, но извън сезона скалистите заливи и кристално чистата вода ще бъдат единствено Ваши!

dhermi beach в Южна Албания

Lukova

Точно на север от град Саранда – перлата на Йонийско море, е Lukova – една чудесна възможност за плажен отдих, ако искате тишина и спокойствие през деня в близост до града и неговия нощен живот. Подобно на повечето албански плажове, Lukova също е населен през двата пикови летни месеца, но през останалата част от сезона може и да не срещнете други плажуващи наоколо!

Lukova beach в Южна Албания

Къде да остана в Южна Албания?

В град Саранда има много къщи за гости и апартаменти, които са почти препълнени през юли и август. Но извън сезона, може да намерите хубави, приветливи и чисти места с приказни гледки за 25 евро на вечер. Наблизо са историческите Butrint (национален парк), Gjirokastra (Сребърната крепост) и изворът Blue Eye (на снимката).

Blue Eye е една от атракциите в Южна Албания

През септември може да договорите 20 евро на вечер за престой в двойна стая със зашеметяваща гледка към неустоимия залез – приветливи квартири, буквално на метри от пясъчната ивица на Адриатическо море.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg