От какво са странните кръгли петна по телата на спортисти като Майкъл Фелпс на Олимпиадата в Рио

0

Гледате ли състезанията по различни спортове от Олимпиадата в Рио? Ако сте фенове на мащабното, то със сигурност си задавате въпроса защо доста от спортистите са с тъмночервени петна по телата си? Нещо повече, дори звезди от ранга на феномена в плуването – Майкъл Фелпс, който вече е с 19-то олимпийско злато от с щафетата 4х100 метра свободен стил.

Нова мода ли е това и защо британският спортист Майкъл Фелпс и редица други олимпийци са със загадъчните червено-сини петна по своите тела?

Майкъл ФелпсПерверзните фетиши на феномена в плуването Майкъл Фелпс (18+)

 

Отговорът е лесен – кръглите тъмночервени петна, са всъщност специална терапия с вендузи. При нея се използва вакуумът на малки стъклени съдове (вендузи). С тях се всмуква кожата на състезателя, а целта е стимулиране на неговото кръвообръщение. Смята се, че така се облекчава и дори елиминира мускулната треска.

вендузи на Олимпиадата в РиоСамата процедура с подобните на чашки вендузи създава определен вакуум в самия съд. В него се пали памук, леко напоен в спирт (има и модерни апарати за подобен вид терапия). Веднага след това вендузите се поставят върху кожата. Ефектът е приятно засмукване. Така се омекотяват тъканите, а паралелно с това се засилва чи енергията, както и циркулацията на кръв и течности.

С вендузотерапията се изхвърлят токсини в частта, в която се прилагат, като се активира циркулацията на лимфа и кръв. Не само на гърба се поставят вендузи. Може да се използват на различни места, в зависимост от нуждата и човешкото състояние – раменете, бедрата, корема, дори по стъпалата на краката. Самото усещане е дълбоко релаксиращо и силно затоплящо. С този метод се отпускат упоритите възли и втвърдените меки тъкани. Така се омекотява болезнената и напрегната мускулатура, буквално за броени минути.

Терапията с вендузи е изключително популярна в далечен Китай. Там масаж с вендузи се извършва дори на улицата.

Доста спорна е вендузотерапията, но това не пречи на доста спортисти на Олимпиадата в Рио да я използват често, за да постигат победи.

вендузи на Олимпиадата в РиоНе всеки може да практикува вендузотерапия, въпреки че в древността вендузите са се ползвали от обикновените хора. Основно за лечение на настинки и мускулни неразположения вкъщи и като част от традиционната култура.

Днес се препоръчва вендузотерапия да се прави единствено от квалифициран лекар. Това ще Ви гарантира правилно поставяне, сигурна диагноза и адекватна за състоянието Ви терапевтична доза (брой вендузи и терапии). Всичко това е важно, тъй като само така няма да бъдете изложени на риск от наранявания, изгаряния или друг вид дискомфорт.

заглавна сн. Gulliver/GettyImages

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Светът е Олимпиада! Любопитни факти за Рио де ЖанейроСветът е Олимпиада! Любопитни факти за Рио де Жанейро

 

10 неща, които Бразилия прави по-добре от всички останали10 неща, които Бразилия прави по-добре от другите държави

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg