20 ползи за здравето от суровите какаови зърна

0

Смята се, че тъмният /натуралният/ шоколад е добро решение за здравословно хранене. От него можем да си набавим ценни микроелементи, да се преборим с депресията и да повишим хормоните на щастието. Но дали това е така?

Как да сме сигурни, че натуралният шоколад, който купуваме не е преработен многократно и ценните съставки на суперхраната какаови зърна не са се изгубили?

Каква цена сме готови да платим за качествен продукт или такъв, който прилича на такъв?

Какао /ka cow/е сурова форма на непреработен шоколад. Представлява нетретирани семена, посочени като какаови зърна, които може да се считат за суперхрана, предлагаща богат на антиоксиданти и важни витамини и минерали.

как помагат на тялото горчивите какаови зърна

Основния компонент в шоколада – какаото е във вид на зърна, които са по 40-60 в шушулка на клоните на т.нар. Какаово дърво.

как помагат на тялото горчивите какаови зърнаСлед като се отворят внимателно шушулките и се съберат зърната, те се подлагат на ферментация и сушене за 1-2 седмици. За да се направи шоколада, който всички обичаме, тези зърна са подложени на температурна обработка – изпечени са при висока температура.

Повечето от полезни витамини и минерали се изгубват и остава само част от аромата, който е доубит от захари, мазнини и всякакви други консерванти и изкуствени съставки.

Суровите какаови зърна съдържат 4 пъти повече антиоксиданти от изкуствено произведените натурални шоколади,

20 пъти повече от боровинките и над 100 пъти повече от бананите.

Ето и ползите от консумирането на суперхраната какаови зърна:

  1. Почувствайте се щастливи. Доказано е, че в какаовите зърна има специфични молекули, които влияят на щастието и усещането за еуфория.
  2. Като афродизиак. Друго повишаващо настроението съединение намерени в какао е PEA или фенилетиламин, което води до освобождаване на ендорфини и приятни опияняващи усещания, които намаляват усещането за болка. Подобни вещества се отделят в човешкия мозък и по време на влюбване. Може би това обяснява, защо на празници като Свети Валентин се подарява много шоколад във всякакви форми. (Единствената друга храна на земята, за която е доказано, че съдържа PEA са синьо-зелени водорасли.)
  3. Само за жени – балансирайте хормоните в „онези“ дни и избегнете негативните последици от ПМС. Суровите зърна от какао повишават нивата на серотинин в мозъка. Случвало ли ви се е в такива моменти да изпитвате непреодолимо желание да хапвате шоколад – избегнете калориите и хапвайте с удоволствие леко горчивите сушени зърна.
  4. Защитете сърцето си и предотвратете сърдечно-съдови заболявания. Съдържащите се в горчивите какаови зърна флаваноли действат противовъзпалително. Антиоксидантите могат да ви предпазят от сърдечно-съдови заболявания, да намалят риска от инсулт  и да помогнат за подобряване на кръвообращението като намаляват нивата на лошия холестерол и се борят срещу втвърдяването на артериите.
  5. Учени от Катедрата по хранене в Университета на Калифорния, Дейвис са открили, че какаото разрежда кръвта и може да се предотврати образуването на кръвни съсиреци. Това откритие показва, че яденето на сурово какао може да бъде също толкова полезно като приемането ежедневно на таблетки аспирин.
    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    dieta, диета, диета с шоколад, dieta s shokoladС шоколадова диета отслабването е по-лесно постижимо (видео)

     

  6. Борба с преждевременно стареене. Полифенолни антиоксиданти, открити в какаото принадлежат към една и съща група на антиоксиданти като зелен чай и червено вино. Тези антоцианини (намерени в тъмно оцветени плодове) и катехини (открити в зеления чай) предпазват клетките ни от преждевременно окисляване или разрушаване ние изглеждаме млади по-дълго.
  7. Борете се успешно с излишните килограми и апетита с топла чаша с какао преди хранене. Тъй като вече стана ясно за хормоните на глада и серотоните, консумирането на какао позволява тези нива да се вдигнат и да не преяждаме.
  8. Набавете си магнезий. Помага за предпазване от остеопороза, намалява диабет тип II, и понижава кръвното налягане. Бори се с мускулните крампи и се препоръчва на бременни жени са успокояване на контракциите и срещу аборт. Сурово какао на прах (2 чаени лъжици) съдържа 52 mg или 14% от дневната стойност. Суров какаов чипс или зърна на 100 грама съдържат 272 мг или 65% от дневната стойност. Препоръчителната дневна доза магнезий за мъже е 420 mg и 320 mg за жени.
  9. Богат източник на сяра – за блестяща коса, здрави нокти, черния дроб и панкреаса.
  10. Понижаване на кръвното налягане по естествен начин. В едно проучване от на 470 мъже в напреднала възраст, приемали малко количество всяка вечер.
  11. как помагат на тялото горчивите какаови зърнаЗа намаляване на инсулиновата резистентност и чувствителност при хора с нарушен глюкозен толеранс и пушачи благодарение антиоксидантните свойства на какаото.
  12. За подобряване функцията на бъбреците. Стимулира функцията на червата. Ако не получавате достатъчно антиоксиданти чрез храната  може да получите опасни дългосрочни последици за здравето. Консумирайте 2 седмици какао и намалете нивото на хормона на стреса кортизол.
  13. Предотвратява слънчеви изгаряния. Проучване на учени от Лондон установи, че участниците, които ядат 20 грама какао дневно в продължение на 12 седмици, са били в състояние да останат на слънце в продължение на два пъти по-дълго без да изгорят, в сравнение с тези, които не са консумирали какао.
  14. Срещу рак на кожата. Германски учени са установили, че какаото може да предпази от вредните ултравиолетови лъчи, които причиняват рак.
  15. За нежна и гладка кожа. През 2006 г. вестник Nutrition установи, че жените, които пият какао с най-малко 326 мг на флавоноиди на ден имат по-добра структурата на кожата, Микроциркулацията се подобрява , увеличава се кислородното насищане и подобрена хидратация на кожата, в сравнение с тези, които не консумират какао.  Разбърквайте малко стрити зърна какао на прах към кафето или смутито.
    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Болестта шоколадова зависимостНай-вредният шоколад

     

  16. Срещу кариес. Последните проучвания на учени от университет в Тулейн открили, че екстракт от какао на прах е по-ефективен от флуорида за предотвратяване на кариес. Този кристален екстракт, подобен на кофеин помага за втвърдяване на емайла на зъбите.
  17. За облекчаване на кашлицата. Теоброминът, намерен две чаши с какао спира кашлицата по-добре от кодеин или други подобни лекарства.
  18. Предпазва от Алцхаймер и подобрява когнитивната функция. Проучване показа, че хората на средна възраст, които пият две чаши какао дневно са подобрили паметта си и са увеличили притока на кръв към мозъка.
  19. По-добро храносмилане, благодарение на фибрите в сурово какао, които стимулират храносмилателни ензими в организма.
  20. Източник на здравословни мазнини. Тялото Ви се нуждае мазнини в противоречие с това, което проповядват някои здравни специалисти. Мазнините са помощници, които създават химични реакции за: растеж, имунната функция и метаболитни функции. Здравословни мазнини, открити в суровото какао са подобни на мононенаситени мазнини, намерени в зехтина.
Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg