Плажен етикет – има ли такова животно у нас?

0

Когато лятото е в разгара си, мечтаната почивка, разбира се е на морския бряг. Ако предпочетете родното Черноморие, вероятно знаете, че повечето от плажовете вече са доста пренаселени. Туроператорите реват за спад на туристи, но дали предлагат достатъчно добри условия за плажуване, е въпрос с предизвестен отговор. Голямото струпване на хора на едно място рязко стеснява периметъра на личното пространство. Резултатът е психически дискомфорт, а тялото ни става благодатна почва за вируси. Това в крайна сметка може да вгорчи ваканцията и вместо заредени, да се приберете вкъщи изнервени и болни.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

джапанките могат да бъдат и опасниДжапанките могат да бъдат опасни

 

Пренаселена или не,

пясъчната ивица покрай морето остава обществено място и затова е необходимо да се спазва определен плажен етикет.

Това са простички (за някои) правила, които правят пребиваването на плажа приятно за всички и общуването по-лесно. Ако ги спазвате, изисквайте и от другите същото.

плажен етикет - що е то?

Дали ще ползвате платена зона, е въпрос на предпочитания и възможности (не че има голям избор). Предимството на платените чадъри е в това, че те са поставени на определено разстояние един от друг и по този начин фиксират Вашето лично пространство. Поне така е на книга.

Морето всяка година яде по малко от брега и концесионерите на места са боднали чадърите на пясъка като иглички на бор.

Пространството пред платената зона е част от нея и там не би следвало да се допускат частни чадъри. Хората плащат не малки суми за чадър и шезлонг, за да са близо до водата и да имат добра видимост. Вместо това, именно до водата се случва най-голямото струпване. Спасителите, както се досещате, не могат да се справят с проблема сами поради редица причини.

плажен етикет - що е то?Обикновено платените чадъри са големи и стабилни при вятър, което ги прави още по-предпочитани. И тук обаче си има норма. Под един чадър нормално могат да се разположат хавлиите на не повече от четири човека, а ако има шезлонги – два. Не е редно да вземете чадър и да се подредите под него цяла банда от 10 човека. Няма как в този случай да не навлезете в пространството на хората до вас. За свободната зона важат почти същите норми – съобразяване с другите и безопасно поставяне на чадъра. Излишно е да упорствате при силен вятър,

ако чадърът Ви „изхвърчи”, макар и веднъж, най-добре го приберете, за да не нараните някого.

След българите, като че ли руснаците са най-шумните туристи. Истеричните викове по децата са често явление по нашите плажове. С деца на море си е филм, и то реален, отговорността и ангажимента си е Ваш.

Бъдете близо до децата си, за да ги следите и контролирате, вместо да огласяте морската шир с високи децибели.

Не е зле да обясните на малчуганите, че не се тича по чуждите хавлии и че трябва да се внимава да не посипят с пясък нечие току що намазано с плажен крем тяло.

плажен етикет - що е то?За плажните игри – преценете сами. В Бразилия, например е забранено на места да се играе в непосредствена близост до водата. За тази цел има обособени места в задната част на плажа, където няма да пречите на другите.

Печенето по монокини е популярно на повечето европейски плажове. Тук отново решението си остава Ваше, въпрос на лично разбиране за естетика.

Пушенето по плажовете не е забранено, но е изключително неприятна гледка изпълнения с фасове пясък.

Малка пластмасова чашка с пясък на дъното ще ви послужи за пепелник. Избягвайте да носите на плажа стъклени чаши, които лесно могат да се счупят и да причинят нараняване.

За слушането на музика на плажа решението е в новите технологии.

Слушалките, прикрепени към всякакви модерни устройства, отдавна са хит, особено сред младите. А това, че болните нямат място на плажа, е вън от всякакво съмнение.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

не правете тези неща на плажаНе правете тези неща на плажа

 

Спарк - басейн в София, СПА и плажПромоция за басейн, плаж и СПА през юли

 

Фитнес етикет: 10-те правила в тренировъчната залаФитнес етикет – 10-те правила във фитнес залата

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg