Живот ли е да го опишеш…

0

След тежък работен ден и със съвсем други намерения за лятната вечер, осени ме музата. Защо ли? Може би защото пуснах телевизора, разрових новините в нета, прегледах фейсбук. Мдаа, голяма грешка, която уви допуснах и тази вечер.

Но какво са новините? Новините са създадени, за да ни информират. Обнадеждават, окуражават, обезкуражават, обединяват, събират и разделят, манипулират и какво ли още не. Чрез тях до нас достигат послания. На едни тези послания въздействат, на други не. За едни, смисълът е в новините, каквито и да са те, за други – да живеят като хедонисти е цел номер едно в живота, въпреки новините, за трети – да живеят в среда без новини е истинско щастие. За всеки влак си има пътник. А всяка гара има своя пътникопоток.

Но. Фокусът на темата е животът. Този в новините и този извън новините. В кадър и зад кадър. Този, за който се говори, и този, с който всички живеят ежедневно, но не им прави впечатление, защото е просто част от живота, за която просто не се говори.

Марихуана. Побоища. Побоища на МВР над граждани. Сблъсъци на етническо ниво. Открити и прикрити. Убийства. Катастрофи. Калпави пътища. Калпава здравна система. Ненаказуеми лекарски грешки. Неработещ съд. Присъди – за едни леки, присъди за други  – доживот. Живот погубен, оценен на няколко години зад решетките. Криза. Криза тук. Криза в Гърция. Безработица. Безработица, която ни струва скъпо, защото етническите групи не искат да работят, не искат да учат, не искат да се квалифицират, оправдавайки се колко са бедни. Негативните новини.

Марихуаната. Може би е навсякъде, дори зад ъгъла, за който не подозирате, че съществува. И се молите Вашето дете да не я опита! Но марихуана за медицински цели – защо не? Винаги ще има “За” и “Против”.

Дете на 14 години. Изгубило живота си в адски мъки след ваксина срещу човешкия папилома вирус. Ще има ли наказание за производителя на ваксината? А Вие ще ваксинирате ли детето си? Винаги ще има “За” и “Против”.

Наели сте майстор за колата си, разбита из разбитите улици, да й оправи проблемите. Оставяте я за седмица, 10 дни. Плащате. Солидна сума при това. Вземате автомобила си, карате седмица. Колата се скапва. Не, не е от частите, от майстора е. Или от този, който се пише за такъв и Ви взема парите, които после не отчита пред държата и не плаща данъци. Защото така работят майсторите. Всички (хайде, почти всички). Ще оставите ли колата си на майстор? А ако Ви е препоръчан? Ще искате ли касов бон? Колко „майстори” сте ползвали през живота си? И от колко от тях сте получили договор или поне касов бон за извършените услуги, така че да можете да му направите рекламация, ако не се е справил и само Ви е взел парите? Винаги ще има “За” и “Против” майсторите и касовите бонове.

Изгубили сте близък човек поради лекарска грешка. Водите разследване. С помощта на МВР. Година и половина след смъртта на Вашия близък човек още нямате резултат, нямате дори информация дали лекарите, отговорни за смъртта, са разпитани. Приемат те със счупен нос, връщат те в ковчег със счупен врат. Това след няколко дни престой в интензивното… Но МВР бие. Тези с марихуана. Обаче година и половина не е разпитало лекарите, които безнаказано връщат близки в ковчези, може би защото не са били заснети с мобилния телефон на роднината на приетия в интензивното. А може пък да са? Но още не са го разбрали. „ДА” на камерите в интензивните отделения! „ДА” на достъпа на близките в интензивните отделения! Докога ще бъдат неконтролируеми и безнаказани лекарските грешки?!!!

Етническата ромска група. Всеки ден виждам катуните, които вървят по софийските улици, събрали най-ценните находки от контейнерите. Зад издигнатите паравани на четириколесните или двуколесните им транспортни средства, задвижвани от човешка тяга, кой знае какво точно се крие. Но всеки ден виждам как усърдно ровят в боклука. По последни информационни данни дневната печалба от трудовата им заетост възлиза на сумата от 5 лв до 20 лв в по-успешни дни. Умножено по 30 дни в месеца, това прави минимум 150 лв на човек. Или максимум от 600 лв, което е доста повече от минималната работна заплата.

За какво им е на ромите да учат? Живеят свободен живот, без ограничения, в който токът и водата пристигат безплатно, от здравеопазване не се нуждаят, благодарение на силните си гени, деца раждат на воля, деца раждат деца на воля, изкарват си добри пари. От кофите и от социалните. Данъци не плащат. Та как ще платят глобата от 1000 лв за ровене в боклука? Като са бедни, необразовани и са малцинство.

Но добрият пример показва, че все пак има и такива роми, които виждат смисъл в това да учат, да се образоват – в Кеймбридж, да работят – като доставчик-сервитьор в голяма фирма… Евала! И дано скоро започнат повече такива примери да валят, но дали?

Докато едни градят, а други рушат, точно както е на заглавната снимка, скоро нищо няма да се оправи. Да живеят мобилните устройства, които записват снимки и видео! Жалко само, че видео и снимки българският съд не признава за доказателства!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg