Заличена памет

0

Аз обичам България и моля, не ми обяснявайте, че съм псевдопатриот!
Да, сигурно сме малък и комплексиран народ… именно затова нямаме много за губене.
Това, че паметта ни изтича в канала, не е само усещане.
Реагираме по-остро, когато в легена с мръсната вода попадне нещо по-цветно или нещо, което ни засяда на гърлото и горчи, но е късно…
Винаги ще се намери кой да ни обясни с натруфени думи, че едно стихотворение, няма да ни направи повече българи, че сме псевдородолюбци и празноглавци. Че да обичаш България – не се учи в училище.
Но, нека си признаем – училището изгражда знанието на нашите деца. При нас винаги е на час по лъжичка и по едно отпадащо стихотворение на една реформа. Много реформи се събраха и една торба факти – отново в канала. Накрая се оказва, че е заличена паметта ни!
Казусът с отпадането или разместването на знакови произведения от българската литература или факти от историята, може да е пушилка, около проблеми в системата, около неуважението към учителите и все по-малкото деца, промените, които не подреждат, а създават хаос… Само да местиш или режеш произведение – това не е реформа! Дали е сбъркана системата е тема на друг разговор и не трябва да подменя тази – какво учат децата ни.
Предполагам, че много малко знаем наизуст „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово, хубава Яна на турска вяра?”… но и по-малко умните от нас знаят, че не това е целта на занятието. Целта е да се забрави какво е било.
Да, тук става въпрос за едно стихотворение, и… да, всяко едно е важно… А това за Йово и Яна ще го преподаде някой учител, ако му остане време, защото Йово и Яна вече ги няма в учебника. Защото както сме започнали, много скоро отговорът на въпроса – „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”, ще бъде – „Давам, давам…”
Нека да наричат тези, които се борят за българското – псевдопатриоти, но съм сигурен, че заради такива „псевдопатриоти”, „псевдобългари”, все още говорим на този език. НО ДОКОГА?!

Антон Хекимянавтор: Антон Хекимян, журналист, bTV (текстът е от личната фейсбук страница на автора, публикуван в delo.bg с негово разрешение)

И още по темата: Блажените незнаещи от Никита Стоянович

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg