Блажените незнаещи

1

Опростачването на българския народ е национална кауза, губенето на идентичност, разводняване на историята до пълното й забравяне – също. А по подобие на човека, един народ пропада бавно, толкова бавно, че почти неусетно изчезва. Нали няма наивници, които все още мислят, че всичко е случайно? Всичко! От тъпите до неузнаваемост нахални тинейджъри (част от тях), наглите родители (част от тях), та чак до принцесата на скудоумието – зам.-министър на образованието Ваня Кастрева. Нищо случайно няма, всичко е един добре подготвен план за обезличаване и пълно унищожение на умствения потенциал и културната идентичност на българската нация. Точка по въпроса! На който не му изнася, му желая приятни сънища и ако все пак се събуди от упойката и не е твърде късно, може да прочете малко българска литература! И ако, разбира се не е забравил българския език и не го е срам да чете на кирилица, ако трябва нека го направи тайно от „учители” и зам.-министри, от приятели и „родители”.

Поредната политическа пионка, зам.-шеф на образованието и отговорник за училищната програма направи чутовен гаф, който наводни социалните платформи. Ама всяко чудо за 3 дни – няколко часа фейсбук остроумничене, за чесане на езика и вятър на устата. Факт е, че пореден български учебник се пише в интерес на някого и нещо, но не и в интерес на българите. Учебници, лишени от „История Славянобългарска“, „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“, „Къде си вярна ти, любов народна“, „Стани, стани юнак балкански“ и т.н., ще формират децата като личности. Е, какви са тези учебници и как изобщо може да се наричат така? След като ги изпразним от съдържание, какво остава в тях и каква функция по-точно ще изпълняват – на помагало, чрез което правим първи стъпки към това да забравим себе си? Към това да неглижираме дедите, историята, мъките, успехите си? На мен ми звучи точно такова, а леля Ви Кастрева освен че се явява като изменник спрямо българския народ, не е лошо и да се оттегли, след като възнамерява да направи ротацията Робинзон Крузо, за сметка на Паисий Хилендарски. Точно така, няма грешка, зам.-министърът смята Робинзон Крузо за автор… може би на романа Даниел Дефо или на нещо друго, за което никой не е информиран. Гответе се от догодина, скъпи ученици да изучавате и други знаменити творци на перото като Том Сойер, Дейвид Копърфийлд, дядо Ви Горио, братовчедката Бет и още един куп знаменити световни писатели.

Ваня Кастрева, ученици, училище

Чудя се, Кастрева толкова ли е програмирана, че да се изложи така и то в студиото на национална телевизия или и това е някаква жестока конспирация, модел на подражание, да покажеш, че не те е еня какво се учи, важното е човешкият материал да е тъп и лесно обработваем, като нажежено желязо, като глина… като пластилин. Признавам си, параноясах вече от конспирации, но за себе си нямам друго обяснение, освен това, че целенасочено се онакова майката на тази държава и докато ние като народ не вземем да направим нещо, ей такива управници ще царуват в ефира с незнанието си и с възложената им мисия.

Но по-виновни сме всички ние, които търпим това с наведена глава, докато дъвчем западен био сандвич и пием диетична кола в житейския ни кореком, а през това време едни „художествени” ръководители в продължение на повече от четвърт век обрисуват портрета на големия губещ, на големия идиот – българският народ. Картината придобива все повече гротесктно-уродливи нотки, а големият губещ продължава да позира безмълвно на щатния художник.

Не е далече времето, когато ще минем на латиница или направо официален език ще стане английският. Не е далече времето, в което ще празнуваме 4-ти юли, наместо 3-ти март или Деня на Благодарността, вместо Деня на народните будители или Курбан Байрам, вместо Коледа – изобщо не е далече! Един човешки живот може и да стигне, но ако един човешки живот си струва каузата да се борим и да отстояваме себе си, можем просто да го направим, да се събудим, да се отвием от завивките на непукизма, да излезем и да сме горди, че сме българи.

И още по темата: Заличена памет от Антон Хекимян

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. П.Стефанова на

    Аман от тъпанари в тази държава! Съсипаха и образованието, и здравеопазването! След тях погром – нищо не остана, дори хора – само службогонци и блюдолизци!!!

Коментирай в Delo.bg