Майстори на торти – сладките детайли и декорации

1
Лили Лучкова, тортите на Лили

Лили Лучкова

Лили Лучкова е майка на 2 деца – Калоян на почти 12 г. и Анна на 7. Завършила е „Кино и телевизия“ и по професия е кино и телевизионен оператор и монтажист. Последните 15 години Лили работи като монтажист в „Новини“ – първо в бТВ, а сега в ТВ7. Междувременно изпълва всяка свободна минута със създаването на красиви и вкусни торти и сладкиши. Как е дошла идеята на Лили да се занимава със сладкарство, коя е била първата й торта и коя е рецептата-подарък за всички Вас, читателите на delo.bg? Отговорите от самата Лили Лучкова.

Всичко започна преди 10-на години в небезизвестния форум Бг-мама. Синът ми беше малък, а аз прекарвах свободното си време там в търсене на съвети и споделяне на опит свързани с отглеждането му. Имаше едно момиче, което правеше интересни и завъртяни торти и постоянно ни показваше творенията си. Като една средностатистическа домакиня по онова време умеех да готвя стандартни ястия за семейството си и да забъркам някоя и друга торта за десерт, но в никакъв случай не задълбавах в декорацията. Тогава за мен храната не беше за гледане, а за ядене. Е да, но гледайки всеки ден произведенията на Меги (така се казва момичето, от което се запалих) един ден си казах: „Това не може да е толкова сложно, искам и аз да правя такива чудеса…“ Така започна всичко.

Започнах да чета, да разглеждам. Имаше специална тема за тортите и тяхната декорация в Бг-мама. Започнах да чета и пиша в нея. Сприятелих се и с момичетата, които пишеха там. Превърнахме се в едно мини тортено общество без което не можех. Започнаха се експериментите. Правех торти и сладкиши с повод и без повод и продължавах да се уча и да чета. Тогава нямаше много информация по темата на български и постоянно някой превеждаше статии и ние поглъщахме всичко. Сдобивахме се трудно с материали за декорация, поръчвахме от чужбина, деляхме. И така с огромно желание вървяхме напред.

Лили Лучкова, тортите на Лили

Лисица с каручка – първата торта на Лили Лучкова

Първото тортено желание, което изпълних беше на сина ми Калоян за един негов имен ден. Ентусиазирано го попитах какво иска да му направя и той направо ме разби с желанието си: „Мамо, искам да ми направиш лисичка с каручка“. Какво, как, МОЛЯ? Лисичка с каручка?!? Как да я направя тази лисичка с каручка? Изобщо да не бях питала… Е да, но детските желания са закон за една майка. Започна борбата с тази лисичка. Правех, развалях, правех, развалях. Не ми приличаше на нищо. Накрая нещо оранжево застана там, подпряно с какво ли не и реших, че не мога повече. Каквото – такова! Започна се борбата с каручката. Направих торта с подобна форма. Впрегнах лисичката и готово. Желанието беше изпълнено, а аз бях изпълнена с гордост. Сега, като погледна моята първа торта се изпълвам с умиление. Тя, милата не прилича на нищо според сегашните ми виждания и представи, но беше началото.

След това започнах с повод и без повод да декорирам, за приятели, за приятели на приятели. Години наред моите подаръци за всеки повод бях торти. Носех и в работата и с всяка следваща торта нещата се получаваха все по-добре и по-добре. В началото съпругът ми не беше очарован от развиващото ми се хоби, тъй като то ми костваше доста сериозен времеви и финансов ресурс. Постепенно обаче, започна да ме подкрепя и окуражава.

Признавам, най-голямо удоволствие ми доставят триизмерните торти. Да изградиш фигура или някаква форма от блатове и крем, да я направиш реалистична, да видиш блясъка в очите на детето, за което е,  да се предизвикаш и да си удовлетворен от резултата, усещането е неописуемо и си заслужава всички безсънни нощи, които съм преживяла правейки някоя торта.

Разбира се обичам да правя и торти със стандартна форма. Тези са няколко  от любимите ми.

Развих интереса си и към самото сладкарство освен към декорацията. Експериментирах с вкусове, текстури. Понякога успешни, понякога не толкова. Създадох блог, страница във фейсбук за да мога да споделям с хората всичко, което правя. Човек има нужда да бъде критикуван и окуражаван.

През годините започнахме да организираме тортени семинари с останалите момичета, които правят торти като мен. Няколко години поред се събирахме в една база на Цигов чарк, където отивахме с предварителна идея какъв проект ще реализираме и за няколко дена го правехме. Представете си 20-30 момичета събрани от цяла България, обединени от любовта си към сладкарството и декорирането. Дворът пълен с щъкащи напред-назад деца във всякаква възраст и отглеждащите ги татковци, докато ние, майките творим необезпокоявани. Великолепно!

Имах удоволствието и честта да се запозная и сприятеля с Ради Стамболов и той ми даде възможността да вляза в неговата сладкишница и да декорирам за него, както и да науча много нови неща.

Коледа е любимият ми празник и за него винаги се развихрям. Настъпи ли последният месец от годината, започва едно лудо печене и украсяване.

Като естествено развитие на нещата дойде и професионалният сладкарски курс, който изкарах наскоро. Исках да видя как го правят големите, професионалистите. Сега вече сладкарството и декорацията освен хоби, са и моя професия.

А за всички Вас, читателите на delo.bg е моята рецепта за вкусни МЕДЕНКИ

Необходими продукти:

800 гр брашно (или малко повече)
280 гр пудра
120 гр  масло
5 с.л. разтопен мед (често слагам повечко)
4 яйца
1 ч.л. сода
2 ч.л. смесени джинджифил, канела, кардамон, анасон (често ги правя ванилови и слагам само ванилия, повечко)

Начин на приготвяне:

Смесват се сухите продукти, прибавят се яйцата, топлият мед, маслото на парченца. Започва се размесване. В началото седи на трохи и имате чувството, че от това никога нищо няма да стане, но продължавайте да измесвате и мачкате. То постепенно се споява и се оформя тесто. Когато е готово тестото не трябва да е лепкаво. Ако е , значи му трябва още брашно. Разточва се кора и се изрязват фигурки. Пекат се 10 на минути на 150-160 градуса (вадят се веднага, като започнат да почервеняват краищата).

Лили Лучкова, тортите на ЛилиУкрасяват се с белтъчна глазура, която се приготвя ето така:

4 чаени чаши (525 гр.) пудра захар
3 супени лъжици (20 гр.) белтък на прах (meringue powder)
6 супени лъжици (90 мл.) вода
1 ванилия
сладкарски бои за оцветяването и в желаните нюанси

Белтъкът на прах може да се замени с пресен белтък, стига да сте сигурни в произхода му. 1 белтък (около 30 гр.) замества 1 супена лъжица белтък на прах. Т.е. за рецептата в случая ще са Ви нужни 3 белтъка (90 гр.) леко разбити с вилица. Съответно количеството на водата ще е по-малко и ще трябва да бъде добавено на части според консистенцията, която е необходима. След приготвянето и тази смес се слага в сладкарски пош и с нея се рисува по вече  изпечените меденки.

Да Ви е сладко!

Ето и още един майстор на красивите торти:

Евгения ПушниковаМайстори на тортата – да твориш върху сладкиши

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



1 коментар

  1. Петър Кралимарков на

    Ето пример от на Лили тортите:
    https://www.facebook.com/Lillysugarart/photos/a.976931688996732.1073741878.167793289910580/985052684851299/?type=3&permPage=1

    И „подобна“ торта от Гугъл:
    http://www.immaculateconfections.co.uk/multi-tiered-batman-cake/

    Само мога да предполагам, че са вкусни, тъй като очевидно има клиенти.
    Но това е вид изкуство. А то иска талант.

Коментирай в Delo.bg