Вържи Яне, да ти е мирно правителството

0

Яне ЯневEдин призрак броди из държавата през последните два-три дни. Макар и неучаствал в последните избори, Яне Янев се завърна като феникс. И то такъв, който се кани да захапе врата на ламята с неизброими глави – корупцията.

Щом разбраха, че Янев се явява като съветник на премиера в борбата с нея, мигом всички запяха в един глас. Изумени и възмутени. А всъщност всичко си е много закономерно и в историята няма нищо чудно.

Още от самата си поява на политическия небосклон Яне Янев е неудържим. Да си спомним 6 септември 2003 г., когато бе набеден, че е хвърлил димка в Синдикалния дом в Пловдив преди заседанието на Националния съвет на СДС.

За него просто няма спирачки и веднъж получил мисия, той си я гони докрай, и това е най-голямото му качество.

Бойко БорисовСлед като не успя да прекрачи прага на предишния парламент,  РЗС даде подкрепата си за ГЕРБ на предсрочния вот за НС на 5.10.2014 г., като не издигна листи. Преди последните избори за евродепутати двете формации парафираха споразумение за партньорство, след което лидерите Борисов и Янев се разбраха да създадат общ експертен съвет, който ще се бори с корупцията и който да бъде оглавен от лидера на РЗС.

Та, каза ли някой, че пикантното назначение от тези дни е чудно? Излиза, че то е просто стъпка (поне номер 3) от поредица последователни действия.

Яне ЯневВярно, че преди това имаше не по-малка в противоположната посока, но кой ти помни толкова назад? И най-вече на кого му пука, на фона на сметки за ток и редица опасности, включително външнополитически и глобални, които дебнат отвсякъде? Но нека все пак ги припомним за тези, които волно или неволно са забравили. На президентските избори през 2011 г., в мандата на 41-ото НС, когато управляваше ГЕРБ, РЗС издигна кандидата си Атанас Семов и пътищата на България бяха осеяни с билбордове със заканата: „Ще уволня Бойко Борисов.“ Янев заплашваше, че ще разнесе из евростолиците флашки с разговори на премиера.

Ходеше при лидера на консерваторите във Великобритания Дейвид Камерън, понастоящем премиер и пръв приятел на нашия министър-председател.

Яне ЯневНо да не забравяме, че тогава Яне беше настъпен. С напускането на Марио Тагарински още в първите седмици на 41-то Народно събрание той остана без парламентарната си група и без председателството на парламентарната антикорупционна комисия, която тъкмо бе обявил и в която се канеше да се развихри така, както само той си умее. Вероятно само светец би останал хладнокръвен при такава загуба, а в политиката със сигурност светци няма.

Да припомним все пак за какъв човек говорим. А именно за такъв, който не се отказва от борбата и при никакви обстоятелства не се отдава единствено на отглеждането на своите кафяви говеда в родното си село Малък Цалим край Сандански.

Той се появи на политическия небосклон като самостоятелен играч през 2000 г., след като 3 г. по-рано се бе еманципирал от Анастасия Мозер. Създаде партията си „Национално сдружение – БЗНС„, която през 2005 г. преименува в „Ред, законност и справедливост„. Янев е като мълния в обществено-политическия живот. Властелин на комбинациите и на флашките, разкриващи машинациите, гъвкав и речовит, Яне е всичко друго, но не и екс.

Тези, които побързаха да го отпишат, след като на два последователни избора той не участва със своето РЗС, сбъркаха.

Депутат в 40-ото и 41-ото НС, за него битността на народен представител отдавна вече бе непривлекателна. Янев иска реална власт, изпълнителна.

Нещо като тронно слово откъм неговата политическа централа последва новината за удостояването на лидера като борец №1 срещу корупцията.

„Политическият съвет на РЗС оценява високо назначаването на председателя на партията Яне Янев за съветник в политическия кабинет на премиера Борисов, и то в момент, когато официално бе публикуван докладът на ЕК за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Убедени сме, че Яне Янев ще отговори подобаващо на предизвикателствата и ще реализира успешно ангажиментите, които е поел пред премиера и държавата. През всичките си години в българския политически живот Янев е доказал както професионалните си качества в защита на българските граждани и държавния интерес, така и личната си решителност в борбата с корупцията на всички нива, за което многократно е получавал международно признание и съдействие.“

Това написаха в позиция от РЗС. Докато бори корумпираните, Янев повери функциите си в партията на заместника си и предупреди, че ще ограничи медийните си изяви. Един чисто нов Яне, доброволно отказал се от силната си страна – речовитостта… Или поне засега.

Бойко БорисовТрудно, а и ненужно ще е да изреждаме всичките неизброими ефектни изказвания на политика от района на Сандански. Ще припомним само последното – малко преди актуалното си назначение, в края на миналата година Янев нарече Николай Бареков „пролетна печурка“, демек изпята еднодневна песен. Тук може да отворим едни скоби. Само, за да припомним, че последният споменат се опита да изземе близостта на лидера на РЗС до английския премиер, не и без помощта на Димитър Абаджиев, който пък бе и при Яне, и при Бареков, и при Бойко. А най-напред – при Костов.

Мразен и охулван, никой обаче не може да отрече качествата на Яне Янев. Това е човекът, който, като има задача, се задейства като безотказно оръдие. Знае къде да застане, в кой момент и как точно да се прицели. Говори ярко и по начин, по който не може да бъде отминат дори от онези, които му се присмиват. А дори и да не казва нищо, винаги има взривоопасна папка и мълчи многозначително.

Яне Янев Бойко БорисовЕнергичен до безумие, Янев е идеален за всеки работодател. Самият Борисов, освен че по натура обича да откликва на хорските молби (ако въобще е имало желание за работа, заявено му от Янев), има интерес от универсално оръжие като Яне. Когато иска да каже нещо, но не със своите уста, ще го прави съветникът.

Дори и нищо да не свърши Янев в новата си битност – нещо, което е практически невъзможно, вземайки го на работа в кабинет №124 на Министерския съвет, премиерът най-малкото си осигурява едно голямо предимство. А именно – Яне да не стреля по него. Нито по министрите му, нито по депутатите му.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg