Майки под наем

1

майки под наем, сурогатно майчинствоСурогатно майчинство – поредният социален (д)ефект, тестващ обществото във всичките му морални убеждения. За или против? Отговорът за някои е прост, за други не чак толкова, за трети липсва. Тихо надничащи зад завесата на непознатото, прибързваме да го отхвърлим от обсъждане, без дори да се опитаме да подходим аналитично към проблема.

В божественото начало на Света и религиозните учения подобно нещо е абсурдно. Детето е резултат на любовта между двама души… Така или иначе ситуацията със сурогатното майчинство има най-малко две основни гледни точки: на „майката“ и на „майката“! Жената, износваща детето и жената, която ще поеме грижите за него след раждането му от друга. Тук основно се акцентира върху морал и етика, силно оплетени с майчиния инстинкт, хуманното начало на човека и не хуманното такова. Кой би се подложил на подобно нещо като 9-месечна бременност и раждане, освен ако няма да получи пари в замяна?

SurrogacyЕто, точно тук законът се пропуква като пуканка. Дали не е по-логично сурогатното майчинство да е законно само за роднини, кръвни роднини. Разбира се, че звучи малко извратено майка да износва детето на сина си или на дъщеря си, или сестра на сестра си, но от морална гледна точка, колебанията, по мое мнение са значително по-малко.

От една страна е църквата и моралът, от друга – желанието и нуждата жената да бъде майка, а от трета – „хуманното“ желание на друга жена да дари дете на нуждаещи се, но неможещи… Но колко скопено, осакатено и импотентно да посее етика е едно общество, което позволява свободната продажба на най-святото? Защото практически сурогатното майчинство си е продажба на деца, което никакви законови и подзаконови норамативни актове няма как да регулират или оправдаят.

майки под наем, сурогатно майчинствоКъде е законът тук, когато една майка продава утробата си… възниква ли изобщо съмнението, че това е най-вече бизнес, приличащ много на продажбата на органи и докъде би довело узаконяването му… може би до узаконяването на продажбата на наркотици, оръжие, свободната проституция и прочие. Наистина ли хората наивно вярват, че това е решение на демографския проблем на едно застаряло и ялово общество като българското или просто бедните ще бъдат принудени да продават децата си на богатите, за да оцеляват, потъпквайки най-святото на този свят – сътворението???

майки под наем, сурогатно майчинствоРазбира се, че това не е час по етика, нито е лекция за нравствените ценности, но би било полезно да се замислим, докъде е достигнало „развитието“ на социума и дали то не е низходяща величина, защото колко „изнасилено“ трябва да е обществото ни, за да продава собствените си деца за пари, макар и поставени инвитро в нечия утроба.

Подобен нормативен акт като проектозакона за сурогатното майчинство изглежда нелеп, поне за мен като мъж, защото какво би последвало – еднополови бракове и още по-страшното, което е твърде неестествено за мен, дори в 21 век – поръчка на бебе за еднополово семейство… Толкова ли е отчаяно и загубено обществото ни, това ли е пътят към модерното? Какво е бъдещото на това общество и на поръчаните и продадените му отрочета? Къде остана естественото, къде остана смисълът и идеята за съществуването…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. Анела на

    Не виждам нищо лошо в сурогатна майка и ин витро, тези процедури са създадени, за да помогнат на стерилни двойки. Аз също бях на програма за сурогатна майка, защото ми премахнаха матката и не мога да стана майка по естественен начин. Много благодаря на Украйна за нейните съвременни закони и клиника BioTexCom, тя ми даде щастие и живот!

Коментирай в Delo.bg