Тук е и ад, и рай

0

Помним емблематичната фраза на транспортния министър и вицепремиер в кабинета на Любен Беров Нейчо Неев: „Егати държавата, щом аз съм и вицепремиер“. Е, егати държавата щом Бойко ни е министър-председател. Какъв е проблемът Слави да е президент?

Актуалната новина от последните часове е, че Слави Трифонов ще влиза в политика. Мен това изобщо не ме изненадва. Първо, че Слави отдавна е показвал такива амбиции (май, затова се скара и с Бойко) и второ, с оглед на политическата картина, едно евентуално подобно негово желание изглежда повече от логично.

Слави Трифонов е доказан професионалист в това, с което се е заел и никой, ама никой не може да го оспори. Признавам си, че една голяма част от неговата персона буди респект у мен, а именно упоритото преследване на целите. Слави е истински корифей в това да намира пари, за да финансира проекти. Говори се за близки отношения с покойните Илия Павлов и Васил Илиев, а и не само. Но целта оправдава средствата…

За успехите му свидетелства неговият дълъг телевизионен живот и присъствието му като феномен в българския шоубизнес в последните над 20 години. Казвам шоубизнес, защото е малко силно да го нарека култура. Отдавам му заслуги и затова, че измежду „бързите си етно рок“ парчета успя да реализира и да направи популярни не една и две народни български песни, които едва ли сегашната младеж щеше да знае, ако не беше той.

Абе, с една дума е успешен. Има ли човек, който се съмнява в това? Еднакво мразен и обичан. За едни е народен герой, за други – изчерпан, случен, селяндур, поръчков журналист и т. н. Няма смисъл да му правя нито реклама, нито анти реклама. Всеки знае кой е Слави трифонов, за добро или за лошо.

Въпреки политическия водевил в страната обаче, ми изглежда повече от несериозно евентуалното му участие в политическия живот под каквато и да е форма. Вярно, че удари рамо на госпожа евроценност Меглена Кунева, ама той, лично той… политически играч? Много наивно ми се струва, за да го повярвам. Политиката е добра дестинация, ако искаш да градиш кофти имидж, а и ако искаш да крадеш пари.

Мнението ми е, че Слави няма да е активен политически участник, но ще Ви кажа защо би имал успех като такъв, само ако го поиска.

Първо, защото България и балканската държавата на неограничените възможности. В тази държава пожарникарите и мутрите стават министри. В тази дръжава ресторантьорите са евродепутати, а ръководните позиции се онаследяват на ДНК-принцип. В тази държава сметките за ток и вода е възможно да са по-високи от месечния доход на четиричленно семейство. В тази дръжава селфито е художествено произведение, а Криско е най-успешният „музикант“. В тази държава най-естественото нещо на хоризонта е емиграцията. Тук, в тази държава политическата безполезност е единственият признак на благородство, а човешкото робство – лоялен признак на саможертвата. Тук, в България, страната имаща за президент плюшена кукла на конци, не е никак нелогично да опиташ да бъдеш президент и ти.

Тук е и ад и рай. Ад за обикновения човек, рай за неговия господар. Този, който от предизборната трибуна Ви говори за равенство и справедливост, е повече от сигурно, че иска да Ви бъде господар.

Тук, симпатягата Светльо и още една дузина независими се борят за заветния 1 %. Тук се става министър и без висше образование. Тук един човек изпя, че няма такава държава, е, какво по-логично нещо от това същият този човек да ни стане президент…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg