Толкова ли е трудно да живеем нормално?

0

Всеки ден по няколко пъти си повтаряме, че живеем в абсурдна държава. Питаме се защо е толкова трудно да живеем нормално?! Защо никога нещата не се подреждат, както ние искаме? Защо всеки ден умират млади хора? Защо сме на дъното на всякакви положителни класации, а винаги сме на челните позиции, когато става дума за нещо лошо? Факторите, които можем да изброя, са много, но основните са няколко:

Слабото образование – нивото на българските ученици е изключително ниско. Става дума за масата, която не се вълнува от нищо. Ходенето на училище се е превърнало във вид наказание, което децата получават, когато не слушат родителите си. Да имаш добри оценки и да посещаваш учебните занятия, според младежите, е загуба на време и липса на личен живот. Децата все по-рядко участват в училищни мероприятия. За никого не е тайна, че влизането в университет е по-лесно от влизането в детска градина. Имаме над 50 висши учебни заведения, а реално нямаме кадри за 10. Положението е трагично.

Ниските доходи – образованието е ключът към успеха или поне така обичаме да казваме и мислим. В България минималната заплата е 380 лв. Много голям процент от младите хора и тези на средна възраст работят за възнаграждения, които са в диапазона 380 – 500 лв. Много семейства живеят в мизерни условия, не могат да си позволят основни неща за провеждане на нормален живот като качествена храна и дрехи.

Липсата на ценности – ниските доходи и слабото образование водят след себе си много неща, но липсата на ценности е наистина забележима в нашето общество. Всеки ден наблюдаваме как честността и добротата отстъпват място на лъжата и лицемерието. По време на робството нашите деди са търсили опора в църквата, но в днешно време и тя се е превърнала в нещо лошо. Спомняте си как преди известно време избухна скандал, свързан със сексуалността на няколко монаси от Троянския манастир.

Нарушаването на закона – все повече наши сънародници се опитват да преминат границата на закона. От дребна кражба на кокошки, през изсичане на дървета, та чак до кражбата на милиони от данъкоплатците. Всеки си мисли, че ще се размине с дребен рушвет или че дори няма да го заловят и осъдят за деянието му.

Докато не бъдат променени тези основни фактори, страната ни не я чака нищо добро! А целта нали е да живеем в уредена държава, в която да се чувстваме спокойни и щастливи?

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg