30% бъдеще

0

Тийнейджъри с бираСъс сигурност сте ги виждали – групи от по няколко момчета с празен поглед и бира в ръка през лятото по парковете в големите градове. Или група от по няколко момичета, задължително хванати под ръка, шляещи се безцелно в мола в отрязък от денонощието, в което би трябвало да са в училище или да залягат над учебниците. Или пък група от младежи, окупирали единственото кафене в центъра в малкия град в късния следобед, заети да упражняват невъзпитано високите децибели на смеха си и няколкото нецензурни думи в безнадеждно бедния си речник.

Тийнейджъри без бъдещеРасте безпътно поколение. И нека не се заблуждаваме – тези 67% от младежите, които нито учат, нито работят според закъснялата констатация на Министерството на младежта и спорта, не са само роми. Измежду тях има всякакви – има младежи от затънтения град, които чакат Митко Пайнера или някое фешън-студио да проведат кастинг в читалището, за да блеснат с неочакван талант или размери силикон. Има младежи, които изпиват социалната пенсия на майка си още на втория ден от нейното получаване и карат на вересия в кварталния магазин до края на месеца. Има младежи, чиито родители им купуват Бентлита, още преди да са получили шофьорски книжки. Има девойки, чиито майки посвещават времето си да ги научат на никому ненужни неща като например да различават видовете порцелан, сортовете пълнозърнеста пшеница или да си плетат дрехите сами, докато цял живот чакат принца на бял кон, който ще подсигури живота им на дама от „елита“. Има младежи, чиито родители ги обучават у дома и то само по един час на ден и само по избрани от тях предмети, защото държат децата им да живеят в „неограничена свобода“ и са шумни противници на „остарялата образователна система в България“. Има младежи, отгледани от бабите и дядовците си и възпитавани единствено по скайп, които едва избутват средното си образование и се отдават на голямото чакане на заветния самолетен билет за някъде „навън“. Има и младежи, удавени в самосъжаление и извиняващи собствения си мързел винаги с хейтърското заклинание „нищо не става от тая скапана държава с тия продажни политици“.

Общото между всички тях са смазващите числа. 51% не работят. 33% едва свързват двата края. 77% не смятат да запълнят свободното си време с усилия за преквалифициране. 69% не четат.

Така изглежда младото поколение на България днес – мрачно, кресливо, необразовано, немотивирано, безцелно.

БъдещеСигурно ги има някъде и новите лидери. Онези, които ще проправят светове, ще местят планети, ще изправят завоите на българската съдба, ще бъдат успешни предприемачи, неуморни иноватори. Като лъч надежда ми прозвуча неотдавна историята на Александър, български студент в Германия, твърдо решен да се върне в България след време. Та той ми разказа, че отишъл на публичната лекция на известен германски бизнесмен в неговия университет. Събрали се над 100 човека.

„И когато човекът попита колко от нас възнамеряват в бъдеще да се занимават с предприемачество, само трима вдигнахме ръка. Обърнах се да видя кои са. Двама от тях бяхме българи“.

Така че бъдеще тук има. Но то е само 30%.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg