Най-големите световноизвестни изобретения на българи

0

Въпреки че България е под № 14 сред най-интелигентните държави в целия свят по критерия коефициент на интелигентност (IQ), никой не би посмял да отрече българската следа в изобретения, променили историята на човечеството.

Сензорите на Хол

Сензорите на ХолЕдно от последните родни изобретения с приложение в областите, в които магнитното поле е налично, се нарича Сензорите на Хол. Уредът се използва при роботи за антитерористични акции, както и при аномалии в структурната мрежа на хемоглобина след HIV вирус или ебола. Изобретението беше отличено по време на конкурса „Изобретател на годината„, чиито организатори са Съюза на изобретателите и Патентното ведомство.

Компютърът

computer John_AtanasoffДжон Атанасов и неговата електронноизчислителна машина – няма как това изобретение с българска следа да не е първо в класацията на най-големите изобретения и то в световен мащаб

Още преди 76 години, след като университетът в Айова дава 650 долара на Джон Атанасов да реализира своята идея, българинът създава ABC (Atanasoff-Berry Computer). Спорът за изначалния патент е дълъг, но в крайна сметка американският гражданин с българско потекло е безапелационно потвърден за бащата на днешния компютър – уред, без който съвременният живот не би бил същия.

Въздушната възглавница

airbagНай-важната автомобилна „невидима“ част, толкова важна за безопасността на пътниците в автомобилите. Въздушната възглавница е изобретена още някъде през 50-те години на миналия век. Името на човека, който я е пуснал в експлоатация е Асен Йорданов.

Asen JordanovАсен Йорданов е пилот, който става участник във военни битки още през Първата световна война. През далечната 1921 г. Йорданов се заселва за постоянно в САЩ, където става летец-изпитател.

Asen JordanovВеднага след като отваря една от най-успешните школи за летци отвъд океана Асен Йорданов насочва енергията си към сигурността на автомобилите. След години той става един от хората, патентовали първата в света въздушна възглавница.

Но това не е единственото изобретение на българина. Негови са заслугите за телефонния секретар, както и първият транспортен самолет.

Противозачатъчните хапчета

Carl DjerassiИзключително малките бели хапченца, които предпазват от големи проблеми жените, за да не си докарат нежелана бременност са измислени от Карл Джераси.

Той е евреин с българско потекло. Карл Джераси открива противозачатъчните таблетки през 1951 г. Негови колеги тогава са Хорхе Розенкранц и Луис Мирамонтес.

Carl Djerassi

Carl Djerassi през 1963 г. с негови студенти в личната му химическа лаборатория в Станфорд

Българската следа в хапчетата срещу нежелано забременяване не помага процентът на жените у нас, които ги употребяват да бъде по-голям от 4%.

В една Холандия, например дамите, които по този начин се предпазват да станат майки, когато ни най-малко имат желание за това, са 60 на сто от всички жени в детеродна възраст в Ниската земя.

Електронният часовник

Peter PetroffПървият електронен часовник в света или по-скоро неговият прототип носи името Pulsar. Създаден е от … български инженер! Името му е Петър Петров.

pulsarПетров, който е бил част от гвардията на Цар Борис III, се смята за един от изобретателите на миналия век с най-голяма продуктивност. Петър Петров е участвал в осъществяването на проекти на НАСА, конструирал е свой собствен плавателен съд – катамаран, работил е и по строежа на електроцентрали.

Но да се върнем към Pulsar. Електронният часовник, създаден в края на 60-те години, днес е част от всекидневието и показва точното време на почти всеки по света. Електронният часовник, изобретен от българинът Петър Петров е един от най-ценните експонати в Смитсоновия институт.

Автоматичната скоростна кутия

Всички световни автомобилни компании използват автоматичната скоростна кутия за колите, които предлагат на пазара. Както въздушната възглавница, така и това изобретение промени не само автомобилната история, но и света като цяло.

rumen_AntonovРумен Антонов е изобретателят на автоматичната скоростна кутия. Антонов създава революционния технологичен продукт в Париж, където се е установил да живее и работи.

Първото му изобретение е 5-степенната, а по-късно получава патент и за 6-степенната автоматична скоростна кутия.

Световноизвестен е не само важният автомобилен задвижващ елемент, на който той е проектант, но и съдебният спор на българина с японския автомобилен концерн Toyota. От гиганта употребяват неговото изобретение без да купят лиценза, но в последствие магистратите отсъждат, че Toyota ще си плати за незаконната употреба на автоматичната скоростна кутия, дело на Румен Антонов.

SkimProt

skimprotОт 2014 г. е едно от последните български изобретения, получило световно признание. Представяме Ви SkimProt – стикерът, който предпазва дебитните и кредитните карти от скимиране. Българското откритие, което е предназначено да защити милиони пластики по света от кражба беше определено като „Най-иновативен продукт“ в раздела „Картово производство“ по време на изложението за smart технологии CARTES America.

skimprot

Георги Кънев и Емил Цолов от екипа, създал Skimprot

Георги Кънев и Емил Цолов са двама от екипа, изобретил 4-слойния стикер, който ни спестява нерви и проблеми.

SkimProt е изцяло българско дело. Стикерът има четири слоя. Фините слоеве обезопасяват банковите карти с чип от източване и копиране на данни.

SkimProt е единственият „предпазител“ за пластики в световен мащаб. Може да го намерите в мол Парадайз в София срещу 10 лв.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg