Телевизионната брадавица Big Brother

0

Гледах го по задължение, с чувство на неприязън, обърканост и надежда, че това е просто шоу, че режисьорската намеса взима превес над действителността, че българинът не е чак толкова изпростял. Помня дебюта на предаването преди 10-тина години и бях с вярата, надеждата (а и любовта), че тук, в България подобна сеирджийска помия няма как да съществува, че тя е запазена марка на едни други общества, къдeто овчедушието и послушното хрупане на наденици пред телевизора е единственият начин на забавление.

Е, оказа се, че съм надценил българския зрител и две петилетки по-късно Big Brother продължава да се случва със завиден интерес. А какво е по-различното? Опростачването достига кулминационната си точка.

Тази година риалити надцакването започна по никое време, още в разгара на отпуските, за да подхлъзне крак и да измъкне някой друг зрител от БТВ и бъдещата продукция „Фермата“, начело с Иван и Андрей. Нова телевизия се бръкна с някой и друг лев, за да стартира две седмици по-рано, а и да подгрее аудиторията за онова, което предстои…

Къщата в тазгодишния брат е заключила в себе си селския дух, напомнящ повече на обор и механа, отколкото на дом. Алекс е с нови зъби и прилича на хибрид между Емили Санде и Ажда Чаушева, а господин „Стани брадат“ е с „ламбър“ брадичка. Липсва и зомбиращият музикален фон, запазена марка на предаването.

Александра Сърчаджиева, Ники Кънчев, Big Brother

Същността, в лицето на съквартирантите обаче, надминава очакванията. Двама от тях изглеждат „нормални“ на пръв поглед. Продължаваме с профила на прилежня зубър, следван от човек, въобразяващ си, че играе на борсата и преживява американската мечата. Следва визуалното копие на Чичолина, живеещата в Швеция перхидролена половинка на екс съквартирната Боби Ръгбиста, на чиито татуси може да завиди и Фред Дърст.

Продължаваме с образованата циганка, която въпреки че е учила за учителка, по душа и професия е стриптизьорка, а по съдба – досущ напомня героинята на Джулия Робъртс от класиката „Хубава жена“. Имаме и спа мениджър, чиято най-голяма гордост е побоя, който е нанесла на любовницата на мъжа си и така, видите ли, е намерила мисията в живота си, а именно да помага на другите… Не свършваме до тук, следва строителният предприемач, ценител на „естествената красота“ на Николета и Алисия, с една дума чалга парвеню, спечелил по неясен начин някоя и друга пачка в джоба.

И за десерт „Големия брат“ ни е подготвил един провинциален и отявлен хомосексуалист, който очевидно ще тормози всички в къщата и ще се бори за селска слава. Обявилият се за вървежен модел на запад Крис заяви без да му мигне окото във видео визитката, че е имал интимни отношения с Валери Божинов – бащата на две деца от гореспоменатите Николета и Алисия! Часове по-късно адвокатът на футболиста заплаши с публично разпространено изявление, че смята да съди Нова телевизия и формата „Биг Брадър“. За сега е това.

Big brother, участници

На мен ми се догади и както казах, предпочитам да си мисля, че това е предимно шоу, не представителна извадка на обществото. Предпочитам да вярвам и в това, че високият рейтинг, който се очаква, е някава нереалистична телевизионна хватка и българинът все пак помни и знае и други начини на забавление. Без значение какво си мисля обаче, Big Brother е готов и 7 години по-късно след VIP присъствията изплю новите еднодневни звезди. Ей така, за еднократна употреба. Лошото е, че те самите, а и някои зрители вярват, че това са героите на нашето време – няколко кила силикон, няколко дози филъри, няколко кофи мастило, един гей и няколко парвенюта – еманация на едро на останалите у нас българи. Пази боже сляпо да прогледа…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg