Расте, но не старее клетата София

0

Има нещо гнило в София. Като паднал на земята есенен плод, гостоприемна за червеи и нечии кални подметки. Моят град е град на ангели и дяволи. Село в града, град в селото. Столицата на България расте, старее и поема още и още калпазани от близо и далече клетата София.

СофияПомните ли Витоша? Ако да, качете се и погледнете от 2000 метра надморска височина къде живеете. Живеете върху опушеното софийско плато, насред бетонните кошери, ламарините, оборудвани с двигатели и мръсния въздух. А

доста над два милиона жители наричат себе си гордо столичани. Столичани в повече.

Притиснат като от нахлузен, използван презерватив под постоянната си ерекция от бушуващите вътре твари, градът съвсем не е онова място, за което всеки си мечтае. Уморен, употребен и захвърлен в спомените за едни по-романтични времена, където трамваите, пуснати през 1881 година не предполагаха сегашната експлоатация, равносилна на депортирането на евреи през втората световна война.

”Нещо ври, кипи, бушува се, гърми”-

това за Алеко Константинов е Ниагара. Мерси Алеко, но това за мен е София.

Нервни, зле облечени хора, бетон, офиси, плъхове в тях, няма душа – има кариеризъм. Това е София!

СофияНека си призная нещо, обичам да шофирам зимата в малките часове и да разглеждам скованите от студ улици и сгради, носещи аромата на едни стари времена, смисълът на свободния дух и идеята за добър живот. И точно, докато гледам скованата от студ улица, някой ме блъска отзад, загледан и той.

Има регистрация от друг град и работи в офис, в който е пр**бал няколко души, за да получи по-висока заплата и да се изнесе в по-скъпа квартира, за да купи на жена си – съкурсничка от университета в Свищов RAV 4, та да може, милата, да си джитка из мегаполиса.

Това е София!

СофияГрад, можещ да понесе 800 – 900 хиляди, всичко нагоре са новобогаташи, търсачи на насъщния без принципи за интелектуално разбиране и филантропско отношение. Всичко нагоре е ромски катун и бежанци от селските райони и чужбина, всичко нагоре е жертва на мащеха България, търсеща препитание, дори с просия.

Това е София!

Хората са София. И за да побере тая сволач, съмнителни предприемачи построиха нови и нови „модерни кошери”, завзеха градинки, зелени площи и бетонираха всичко, но най-вече конструираха у нас усещането за стегнато въже около почти оглозгана гуша.

Това е София!

Пътувам от квартала си над час разстоянието от 6 километра, гледам коли, коли, коли и пак коли, често с друга регистрация, но дори и да не са, то това са новоземците дошли да ни превземат, подготвени за битката на живота си, в която възпитаните не са добре въоръжени.

Това е София!

СофияВлизам в метрото и ненадейно развивам чувство на клаустрофобия, освен това, за да се позиционираш ти трябват завидни умения по тетрис. Блъскат те, бутат те, псуват те и те карат да се чувстваш неудобно… сякаш им пречиш. Истинско предизвикателство е да запазиш добро състояние на духа и да развиеш чувство на непукизъм.

Това е София!

Минаването по пешеходна пътека е преживяване, равносилно на това да преминеш по въже върху вече споменатия водопад Ниагара и ако случайно ти се размине интензивното на „Пирогов“, то със сигурност ще отнесеш бой или псувня на диалект.

Това е София!

А простотията в политиканстването? Вечното мнение? Естествено придобитите дипломи по философия, политология и журналистика.

Те това е София!

СофияМоите баби и дядовци и те са дошли от някъде, всеки е дошъл от някъде, но не всеки си хвърля фаса през прозореца на колата и боклука през балкона. Това не се определя от произхода, но възпитанието често се определя от това. И масовката в столицата често доказва, че произходът има значение. Изобщо не искам да засягам хората родени в провинцията, там има люде, носещи желязно възпитание и обноски. Това не е дискриминация към провинциалистите, а към селяндурите, които София роди и изроди.

Ехоооо! Обърнете се, огледайте се в съседите си, тези които заспиват в малките часове на фона на „Доко-Доко“. Кариеристи с неизчистен акцент. Не искат да плащат общи части, мърсят, но не си признават, гледат да не са прецакани, да са по-тарикати, за сметка на другите, ако може да живеят. Какъвто ти е входът, такова ти е обществото.

Това е София!

Но да не забравяме и така наречените „кореняци”, нямащи роднини след околовръстното (макар че дъщерите им проституират там, а синовете им ги поръчват – какво кръвосмешение),

заченати на жълтите павета, ама по време на жълтеница.

Е точно тея са от най-вредните мижитурки. Комплексирани, самовлюбени празноглавци, имащи единствено и само рожденото си място и нищо друго. Обявили война на цяла България, само защото България била София. Тези ще ни довършат. Интелектуално покрусените – няма по-нечистоплътни от тях.

Това е София!

СофияВсичко е на цената на личното щастие и пътят към него. Нещастието обаче отново е лично, макар и независещо само от нас. Затова преквалифицираме мечти. От лъскавите нощни заведения, светлините на града, театрите, кино салоните и динамичния живот се връщаме в селото. Селото ще спаси града, по мое мнение.

Отдавам заслуженото на провинциалните родители, които с цялата си жертвоготовност за по-добри възможности, са дали най-милото си, лишили са се от много неща, за да възпитат децата си. Дали са им просперитета на градската среда и са си заслужили правото да са достойни селяни в града. Каквито сме по-голямата част тук.

Това е София!

Забележка: Статията не дискриминира достойните българи, а им оказва подкрепа и усещане, че не са сами.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg