Жан-Пол Белмондо: „Хиляда живота струват повече от един“

0

„Тези хиляда живота минаха много бързо, много, много бързо, със скоростта на колите, които карах. Можех да ги преживея само веднъж, без да ги разказвам. Но аз съм ненаситен и от висотата, която дава времето, ми се ще да поема отново по същия път, по-бавно и в обратна посока.” 

БелмондоВ „Хиляда живота струват повече от един“ (ИК „Колибри“)легендата на френското кино за пръв път нарушава обичайната си дискретност и решава да говори за себе си. Четейки спомените му – като се започне с белязаното от войната детство, училищните премеждия, трудните първи стъпки на актьорското поприще и се стигне до славата и върховете на кариерата – с изненада откриваме, че в живота великият актьор е тъкмо такъв, какъвто сме го виждали на екрана.

Искрен, неподправен, безстрашен, щур, винаги готов да достави радост на себе си и на другите. Белмондо съчетава с лекота популярно и елитарно кино и снима интимни сцени с най-красивите актриси на планетата. Опровергава и редица критици, които отначало виждат в него едва ли не клоун, който се издига на гребена на Новата вълна с До последен дъх на Годар.

В рамките на своята впечатляваща кариера, продължила над пет десетилетия, той работи с най-забележителните режисьори на френското кино, в т.ч. Франсоа Трюфо, Клод Шаброл, Луи Мал, Жан-Пиер Мелвил, Анри Верньой, Клод Льолуш.

Голямото достойнство на тази автобиография, пълна с любопитни епизоди на снимачната площадка и извън нея, е, че някъде между редовете

ние сякаш виждаме жестовете и мимиките, сякаш чуваме гласа на оня Белмондо, който от филм на филм учи нас, зрителите, да се наслаждаваме на живота, да бъдем свободни и да не се боим от нищо в името на тази свобода.

Книгата е написана в сътрудничество с Пол Белмондо и Софи Бландиниер.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg