След Рожен: без чалга и на събора в Копривщица

0

Копривщица ще празнува своя 50-годишен фолклорен юбилей. Съборът, който ще се проведе от 7 до 9 август, се очаква да бъде обявен под закрилата на ЮНЕСКО.

Министерството на културата, Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и община Копривщица са организатори на фестивала, като той трябва да представи нашето народно творчество от преди 200 години и днес. Фестивалът е истински фурор за копривщенци и околностите, но тази година се очакват рекорден брой от над 400 хиляди посетители.

В момента тече трескава подготовка по организацията на всички 14 000 участници и силите на реда, които ще бъдат над 200, по данни на кмета Генчо Герданов, с който ние разговаряхме. Сигурността на събора за него е на едно от първите места, затова той лично се е ангажирал да следи и ръководи отблизо този процес.

Кметът на Копривщица забрани чалга по време на събораКопривщица забрани слушането на чалга на участниците в събора, полицията, гражданите и гостите на града, със заповед на своя кмет. Първият кмет, забранил чалгата, бе Иван Тотев, който разпореди в Пловдив да не се слуша попфолк по време на посрещането на 2012 г, което предизвика голям отзвук, тъй като беше първото в демократичната история на България. Спирането на чалгата на местно ниво се случва за втори път през 2015 година – на събора в Рожен, където тя бе строго забранена. Глобата за слушане на чалга по време на забраната от кмета на Копривщица е от 50 до 100 лева.

Правилно ли е да се забрани чалгата? Демократично ли е? Не е ли крайно? Нарушава ли човешките и граждански права? На мен лично не ми пука, чалгата трябва да е криминално престъпление. Трябва да се наказва, както разпространението на наркотици или да се пуска само в часовете, когато и филмите за възрастни. Този стил музика не може да научи младите на нищо, което да е полезно, не може да намерят дълбок смисъл, а веселието им се превръща в насилие, пиене, наркотици и леки жени. Възпитават ли се здрави и прави мъже, когато слушат чалга? Не, разбира се, че не… какъв мъж ще е, ако започне да се държи като в чалга песен? Ще е пропаднал дри*льо, който се гаври с жените и с човечеството.

чалга купонПресилено е, ще кажете! Не, защо да е пресилено, аз съм твърдо против чалгата, ако я забранят няма да ми се налага да я слушам. Ако не, най-малкото в училище да е забранена, в детските центрове и обществените места. Чалгата е боклук, който трябва да изхвърлим преди да е станало късно. Кмета на община Копривщица направи това, макар и за 3 дни. Определям постъпката му като малка крачка за човека и огромна за обществото ни.

Сега ще ме нападнете за прекрасните си гласове. Да, така е, чалгарите имат уникални гласове, циганските изпълнители – също, повечето имат огромни музикални заложби и наистина са прекрасни за слушане, но трябва ли да ни възпитават в нещо подобно? Трябва ли „Клати го, клати го!“ да е образец за децата на 6 години. Какво е това за тях? Модел на подражание, нещо непознато или промивка на мозъка. Този стил музика трябва да се ограничи до невиждана степен с постоянна марка, ако ли пък не, поне да се наложат двойни данъци на изпълнители, разпространители и т.н., за да може после с тези данъци да се лекуват невинните. Частична или пълна забрана? Няма значение – има ли веднъж думата „Забрана!“, хората ще знаят, че е за тяхно добро – това е инстинкт и не си мислете глупости от сорта, че забраненото е най-сладко.

Свалям шапка пред кмета на община Копривщица и пред всички други хора с власт, които са забранили чалгата на обществени събития и мероприятия. Сега съветвам всички директори от позицията си на ученик, да забранят чалгата в институцията УЧИЛИЩЕ! Дали ще вземат съвет от 16-годишен?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg