Гражданското общество победи олигархията във Варна

0

Станислав Темелков е завършил Икономическия университет – Варна, специалност „Счетоводство и контрол“ и Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“ със специалност „Финанси“. Работи в сферата на икономиката и финансите. Общински съветник от ПП Атака в ОбС -Варна. Председател е на комисията по обществен ред и сигурност в местния парламент.

Станислав Темелков, общински съветник от Атака в ОбС Варна

Станислав Темелков, общински съветник от Атака в ОбС Варна

Г-н Темелков, изключително напрегната сесия на Общинския съвет във Варна. Кое провокира гражданите за този протест в залата?

Протестът на присъстващите граждани в залата е провокиран от все по-засилващото се желание от хората за упражняване правото на пряка демокрация – една успешна в Европа форма на управление, явяваща се неделима част от идеологията на съвременния национализъм, зад който последователно стои политическа партия Атака. Гражданите във все по-голямата си част виждат, че възможността, която имат през 4 години да избират е крайно недостатъчна за реализацията на управление в полза на обществото. Случаят с квартал „Чайка“ е изключително показателен и той може да бъде даван всеки път за пример, с който да бъдат доказвани тезите на партията. Мнозина от жителите на квартала навярно са дали своя глас за сегашния състав на Общинския съвет, но въпреки това, той беше готов да вземе решение крайно насочено срещу техните интереси. В угода на корпорациите общинарите щяха да превърнат китния приморски квартал в бетонна пустиня. Протестът в залата показа само едно: представителната демокрация много отдавна се е изродила в олигархична диктатура, в която отделният глас практически няма никакво значение. Ето защо единственото спасение се съдържа във възможността гражданите да участват и във вземането на самите политически решения – чрез протести или чрез допитвания. На последното общинско заседание показахме, че обединени – съветници и граждани можем много. Именно това отличава нас – представителите на политическа партия Атака от всички останали олигархични проекти. Те единствено искат доверие от гражданите, за да ги излъжат и да си продължават с техните корупционни схеми, докато ние – националистите считаме, че и политиците на свой ред сме длъжни да отвърнем на гражданите с доверие към тях като ги насърчаваме към активно участие във вземането на конкретните политически решения, както се случи точно в този момент с историческата победа на варненската общественост – отмяната на позорния ПУП за квартал Чайка.

Вие сте единственият общински съветник, който е гласувал против точката за нов ПУП в квартал „Чайка“. Какъв всъщност е казусът и защо 5 месеца никой не се вслуша в исканията на жителите на варненския квартал?

Както вече казах ние определяме тази власт като олигархична диктатура. Една от особеностите на този вид управление се състои в непрестанното приемане на лобистки закони и решения, насочени към изземването на жизнено пространство от отделния гражданин в полза на силните на деня във финансово отношение. Тяхната алчност е безгранична и ако гражданите организирано не потърсят правата си няма да се учудим ако един ден ни накарат дори да лапнем въздухомери, за да ни наложат данък за това, че дишаме. В тази връзка мога само да кажа, че не пет месеца, а цели 25 години няма чуваемост на гражданите от страна на политиците. За да се случи, трябва и самите граждани да си повярват, че е възможно. В случая явно пет месеца са били необходими, за да назрее този процес.

Варна, общински съвет, ПУП за квартал ЧайкаСтана ясно, че багери няма да влизат в квартала досега. Доволен ли сте от това и доколко е сигурно за в бъдеще?

Няма как да не съм доволен. С чиста съвест бих казал, че днешният успех бе една истинска победа не само за партия Атака заради това, че е внесла въпросната точка в дневния ред, в тази сесия гражданското общество победи олигархията. По отношение на бъдещото запазване на квартала съм оптимист, защото примерът вече е даден, успехът е налице, така че аз искрено се надявам хората да оценят, че това е най-ефективния начин за отстояването на интереси.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg