С целувки без свян – Мая Манолова е омбудсман

0

В последните дни, когато температурата на въздуха на сянка доближи градусите на мастиката, а Бойко каза на реформаторите да си седят на задниците, когато трябва внушенията от малкия екран и информационните сайтове като че ли победиха истинската ни преценка. То не беше смъртоносното лято ( за българина няма угодия така или иначе, при него времето е разделено на две – ебаси студа и ебаси жегата), то не бяха референдуми, насилие и какво ли още не.

Последната прясно опечена новина обаче е, че червената шапчица Мая Манолова бе избрана за омбудсман на България за следващите пет години. Да ти е честито, Майче. Жива и здрава да си! Както се казва най-сетне стана нещо от тебе, нещо различно от голямата уста на столетницата, нещо различно от персоната, вечно губеща на избори. С просълзени очи (дали от умиление, щастие или от нещо друго) кюстендилската костелива череша каза „ариведерчи“ на всички депутати и се ръкува с всеки един от тях, а с някои дори се и целуна. Мая каза: „Ще ми липсвате!“ Ще ни липсваш и ти, Мая. Без тебе просто няма да е същото.

Мая Манолова

Мая Манолова – новият омбудсман на българите

Кюстендилската пчеличка внасяше особен колорит в парламентарната зала. Ако щете само заради това, че е жена, руса българска жена. Ако щете за това, че понякога казваше истината, дори сама да не го осъзнаваше. Мая беше едно комично внушение в трагичния парламентарен спектакъл. Абстрахирам се, че е червена. И Манчестър Юнайтед е червен. Комунистическото минало на мен не ми тежи, то тежи на всички, изредили се управляващи, а и на тези, които, вероятно чакат на опашката. Просто в мен има лек сантимент, че парламентът губи от мъжественост, а печели женственост. Мая, колкото и нелепо да изглежда и в изказвания, и в действия, е повече мъж и от Раданчо и от Данчо. За протокола само ще отбележа, че при анонимното гласуване Мая Манолова надделя с 129 срещу 89 за досегашния ни омбудсман, приличащия на митичния дядо Стефчо Константин Пенчев.

Мая МаноловаКакво обаче, се очаква сега от пчеличката Мая. Омбудсманът е застъпник за правата на хората и пазител на обществения интерес. Както сме свикнали, сега Мая ще обещае невъзможни неща, но пък да й дадем кавалерска толерантност. И да не успее, поне се надяваме да не пречи. Омбудсманът е висш и независим конституционен орган, който се избира от Народното събрание за цяла петилетка. Тук много ме притеснява това „независим“. В България няма независими органи, поне не на практика. Ще ми се Мая да направи нещо за този, може би съдбовен референдум. Няма много време, а и българинът е склонен да забравя и да прощава на душманите си. Но ми се струва, че не сме направили всичко необходимо, че все още има някъде отворена вратичка, през която да бием шута на 240-те престъпници.

Хайде, Мая, имаш шанс да докажеш, че нещата не са статукво. Не ми пречи, че си червена, че си от Кюстендил, че си жена, притеснява ме само това, че омбудсманът е независим. Знаем ги, че тези – независимите, се оказват най-зависими. Докажи ни, че грешим. Че не всичко е безнадеждно. А някъде там, на площад „Цар Освободител“ вече им сервираха торта „Маями“. Един дърдорко по-малко. Наздраве и горчиво! На тортата й липсваше само хрущялката – кюстендилската, но вече всичко е наред…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg