„Книжарничката на острова“ – много претенция, малко литература

0

От години вече подминавам безразлично всяка книга на рафта, чиято корица гордо е накичена от издателите си с определението „бестселър“. По необясними причини този път реших да направя изключение. „Бестселър на New York Times“ си стоеше необезпокоявано на корицата, но може би ме привлече снимката на уютна, обилно декорирана с цветя, леко хаотична книжарничка и надписа „Човекът не е самотен остров“. Очевидна препратка към „Възможност за остров“ на Мишел Уелбек – един от авторите, смятани за основоположници на новата модерност, когото така и не успях да харесам, въпреки целенасочените усилия, които старателно положих. Може пък този роман да е неочакваната лятна приятност, казах си.

Емоционалните изключения обаче винаги потвърждават правилата.

Книжарничката на острова„Книжарничката на острова“ от Габриел Зевин се оказа грешна покупка. Последните две глави в малка степен компенсират 14-те лева, които дадох за нея, но така и не ме освободиха от усещането, че попаднах на рядко банална история, миксиран с претенциозни препратки към важни литературни заглавия от века, сякаш това би придало така липсващата щипка елитарност на романа.

Суховатият собственик на западнала книжарничка на остров Алис Ей Джей Фикри скърби по загиналата си в катастрофа съпруга. Внезапно съдбата му дава повод за ново разцъфване на живота – оставя му в кошница 2-годишната Мая, чиято майка мистериозно потъва във водите на океана. Покрай детето Ей Джей Фикри открива любовта на живота си, но съдбата е коравосърдечна и Фикри се оказва болен от рядка форма на рак.

Сюжетът е достоен за екранизация на Розамунде Пилхер и би развълнувал всяка неделна домакиня. За хората, които обаче намират в една книга малко повече от фрази за подчертаване, „Книжарничката на острова“ е загубено време. Защото дори курсивите вътре от типа „Знам за какво служат думите. Освобождават ни от чувствата“ са лековати и повърхностни.

Габриел Зевин започва да пише на 14 години и вече има 8 романа и един сценирай за филм зад гърба си. Всички те обаче може да са бестселъри, но са разочароваща литература.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg