Протестът на недоволните пагони

0

Българският полицай или в не много далечното минало милиционер, е образ, дълбоко запечатан и стерилизиран в буркана на родния фолклор. Някога будещ респект и страх, някога главен герой във вицове, а сега просто хрантутник. Нека не се заблуждаваме – колкото и комичен да е той към днешна дата, това все пак е отговорна професия, която вероятно от малцина е упражнявана адекватно.

Какво се случи обаче, за да се стигне до там, че държавните служители с най-много привилегии да блокират София?

Финансист №1 Владислав Горанов и прекият им началник – МВР шефката Румяна Бъчварова заявиха, че е в техен интерес да бъдат орязани парите им при пенсиониране от 20 заплати до най-много 10, че ще им намалят отпуските от 30 на 20 дни, а служителите, които не са униформени полицаи, пък вече няма да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата. Искат да махнат и други социални придобивки като безплатното пътуване в градския транспорт и т.н. Полицаите се почувстваха засегнати и застрашени и излязоха на протест. До тук добре, аз съм за протестите, стига с това овчедушие и вродено търпение към всичко. Стига мишкуване! Стига! Проблематиката тук се крие в протестиращата група, а именно – родното ченге.

В България полицейските служители са най-много на глава на населението. Десетки хиляди! Съдейки по броя им, това би трябвало да е най-сигурната държава в Европейския съюз. Някой чувства ли се сигурен? Съмнявам се! Значи нещо в тая система не работи, сбъркано е и трябва да се промени.

Българският полицай е нагъл дебел чичко с мустак, който след като е напуснал школата в Пазарджик забравя за физическата подготовка, а и не му се изисква такава, пуска шкембе, люпи семки, търси авантата и нерядко ни бие.

полицаите, бойко борисов, полиция

В лицата на протестиращите полицаи се чете скрито „Искаме от държавата поне толкова, колкото взимаме и от гражданите„. Точно така, българското ченге е корумпирано. Помните онзи случай, в който български МВР служител не беше теглил заплатата си 14 месеца. Повече от година. Гражданите добре плащат, а? Не може да не сте се сблъсквали и с подаването на жалба в някое районно управление. Родният полицай се е превърнал в един обикновен регистратор, който завежда жалба в тромавата административна система и след това… ами нищо.

Сори, Веско, ама родната полиция не ни пази. Аз имам едно предложение, не може да има протест без охрана и тъй като тези, които обикновено охраняват сега протестират, защо не хванем примерно футболните агитки да пазят полицейския протест? Да им се даде само по една палка и гледайте за какъв реванш става въпрос – бичът върху пагона!

Запомнете едно, драги ченгета. Вие не сте над всички и над всичко. Законът е над вас, а Вие често обичате да го нарушавате. Превърнали сте се в крадци на дребно и едро и търгувате с държавността, така все едно продавате семки. На Вас не Ви се плаща, за да паркирате патрулката близо до някоя бензиностанция или кафене, за да може да си цъкате кафенца и вафлички, докато дебнете с инстинкт на хищник поредния рушвет. На Вас не Ви се плаща да разхождате униформата, докато в задните улици изнасилват ученичка, убиват бабичка, извършват пладнешки обир или депортират мигранти. Когато протестирате за нещо, дайте основание! Разбира се, че не сте под общ знаменател, но някак натежава усещането за една многохилядна излишност, живееща на гърба на данъкоплатеца. Това е и главната причина да не срещате единодушна подкрепа.

А, че за пореден път лъсна наакания задник на българската държава, е ясно, че оставки трябва да има, е ясно, но когато голите пагони не са основание сами по себе си, те предполагат нещо зад себе си, нещо, което Вие в последните 25 години не ни показвате. За всичко може и да сте прави, за всичко можете да бъдете и подкрепени, ако не бяхте просто един трагико-комичен анекдот, една басня или песен на Веско Маринов.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg