Продуцентът на „Дякон Левски“: Парите от разпространението на филма не стигнаха до нас

0

д-р Златина Филипова е родена в град Бургас. Завършва английска гимназия в родния си град, а след това и медицина във Варна. През 1994 година заминава за Абу Даби и от тогава работи там като дерматолог. В момента, в който научава, че се прави филм за Левски веднага се ангажира като дарител, а по-късно става и продуцент на филма “Дякон Левски” на режисьора Максим Генчев.

златина филипова

д-р Златина Филипова, продуцент на „Дякон Левски“

-Г-жо Филипова, преди броени минути се завърнахте от поредния фестивал, на който бе представен филма за Апостола на свободата Васил Левски. Как беше приет в Белгия?

-От българите, които дойдоха на прожекцията, беше приет с чувства, резониращи на нашите, които ни мотивираха да го направим – поклон пред Апостола, възторг пред коренно българското, тъга при докосване с историята, дори въпроса: какво би било, ако историята ни беше друга и Левски не се беше родил в България, щяхме ли да сме други, би ли ни липсвал този национален герой, единственият, пред когото всеки свежда глава. Те задаваха въпроси, искаха да общуваме, бяха гледали и видели. Белгийската критика оцени филма на световно ниво, наред с подобни исторически филми, постави свръх висока оценка на режисьора.

-Вярно ли е, че печалбата от филма е била открадната и от кого?

-За печалба от нещо се говори, когато приходите надхвърлят разходите, които както се знае са милион и половина. Така че никой от нас не е очаквал да имаме печалба от разпространението на „Дякон Левски“. Но дори и скромните приходи, които бяха отчетени от бокс офиса от около 280 хил. лв, за съжаление не стигнаха до нас. Разпространителите на филма „Арт Етърнал Синема“, до този момент са ни превели около 30 хиляди.

-Съжалявате ли, че инвестирахте толкова много пари?

-Моето отношение към парите е особено – обичам да имам, защото ми дават повече свобода и независимост, печеля ги с много високо квалифициран труд и трудно вземам решение да ги харча. Но след като това решение е взето веднъж, за мен вече те са дадени, няма ги. Харчим ежедневно толкова много за храна, дрехи, бензин и неща, от които не очакваме печалба. А ние създадохме нещо вечно, то остава да съществува не само на материално ниво. С две думи – не съжалявам!

Зала №1 на НДК на крака след края на премиерата на филма

Публиката в зала №1 на НДК на крака след края на премиерата на филма

-След „Дякон Левски“ финансирахте и „На педя от земята“, чиято официална премиера предстои в началото на 2016 година. Обмисляте ли с Максим Генчев и нов филм?

-С премиерата на “ На педя от земята“ все още имаме колебания за датата. След горчивия опит с разпространителите, трябва да обмислим как да действаме с него и може да я отложим за пролетта. Иначе обмисляме нов филм и вече сме започнали предподготовка за него – „Рекох“. Филмът ще ни отведе отново в миг от историята ни – няколко месеца от живота на учителя Дънов.

-Бихте ли работили и с други режисьори освен Максим?

-Талантливите режисьори са сложни личности – изисква се много търпение, разбиране, обожание в очите, за да се заработи в синхрон и продуктивно. Вече три години работим заедно с Максим Генчев, изключително талантлив режисьор и ако, дай Боже, имаме сили да осъществим и следващия си филм заедно, това са поне още толкова. Дано имаме енергия след това да мислим за нови проекти, но ако е така, тя трябва да се насочи единствено към работата, а не към сработване с нови характери.

Дякон Левски

Златина Филипова и Максим Генчев

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg