Прегазеното бъдеще

0

Скоростта увлича. Това ни учат още, когато седнем зад волана. Съобразена скорост всеки е чувал какво е. Някои обаче, отказват да се съобразяват и то не само със скоростта. Отказват да се съобразяват и със смъртта.

След всяка катастрофа с жертва си задавам наум въпросителната думичка – ДОКОГА? Ние сме народ, който се избива без война. Статистиката е наистина шокираща и за най-черногледите хора, а решение, изглежда липсва. Въпрос на манталитет, ако щеш, въпрос на възпитание, на ценности и един куп неща, които е очевидно, че липсват у много хора.

От едната страна е свирепия, често пиян или дрогиран шофьор, неподозиращ за невнимателна жертва. От другата страна имаме беззащитния пешеходец или жертвата под форма на дисциплиниран, нищо неочакващ шофьор. Как да се опазим? Като опипваме с пръстче началото на пешеходната алея сякаш очакваме да се опарим, влизайки в гореща вода? Като хвърляме зарове и минаваме на късмет, като не излизаме от домовете си?

Да си пешеходец е робство и съобразяване. Знам, че написах една статия Градът на велоидиотите, признавам си, че имаше моменти на крайност и един велосипедист не може да бъде чак толкова смъртно опасен, колкото един шофьор, но принципът е същият и опира пак до човешкия фактор. До липсата на всякаква отговорност и култура на движение.

Велислава, Марино, Лесидрен, гонка, прегазено бъдещеКак ще дадеш предимство на някой? Да не си му длъжен? Освен че не си му длъжен, та той е и с 50 конски сили по-малко от тебе, къде изобщо си мисли, че е тръгнал? А да не говорим пък как някой ще се осмели да те изпревари? Ало… ти си най-бързият и никой не може да ти отнеме състезанието. След Лесидрен и Ловеч, след поредната пешеходна пътека станала лента на смъртта, след поредния селски път, превърнал се в лобно място на деца чашата не изглежда нито наполовина пълна, нито наполовина празна, а направо си е преляла.

Страната ни обаче, се оказва абсолютно импотентна да реши този проблем. Не знам как трябва да стане това, ако трябва ще се забранят колите, но това трябва да спре. Не може да прегазваме бъдещето си всеки ден, не може пияни деца да отнемат живота на други деца. Не може да няма ефективна правосъдна система. Не може да не те е страх да отнемеш живот. Абе, не може да ти се размине. Това трябва да се закодира в главите ни. Никой няма правото да отнеме човешки живот, а след няколко години да седне пак зад волана. Не че в други държави няма катастрофи с фатален край, но там няма чувство за безнаказност. Няма го усещането, че летейки с 200 км/ч ти си властелинът на планетата и всички твари, които се изпречат на пътя ти трябва да се съобразяват с това, само защото от келешлък си решил да се доказваш, участвайки в гонка.

Стегнал си 20-годишната си кошница с емблема BMW или Mercedes, или Honda, ако искаш и си първи на село, а който окапе в сблъсък на пътя, да му мисли. Войната иска жертви, важното е, че си си направил кефа, нали?

Не съм аз човекът, който да раздава правосъдие, но пък не пречи да искам адекватно такова. Защото прегазеното бъдеще на тези деца, няма кой да го върне, няма кой да го настигне, ако щеш и да караш с 300 км/ч. На българина просто му дай кола, остави го да се качи в нея и му гледай сеира, за съжаление гледай и способността му да убива. На такива хора им трябва респект, а такъв се придобива с действия, а не с приказки и закани.

Очаквам държавата да си свърши работата, освен изказвайки съболезнования на близките на жертвите. Очаквам да заживеем в държава, в която автомобилите са превозни средства, а не оръжия за масово унищожение.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg