Не си ходил войник? Какъв мъж си ти тогава?

0

Казарма, Тодор ЖивковЗвучи ли Ви познато? Не Ви ли напомня за рекламата на български дезодорант от близкото минало или за гордите приказки, които сме чували от бащите и дядовците си дали години от младия си живот, за да служат на родината – да възмъжеят, да се научат на дисциплина, доблест, чест и все едни такива хубави добродетели, които аз така и не получих от българската казарма.

В последните години на своето съществуване, задължителната военна служба приличаше по-скоро на инкубатор за изгубено време. Там принудително се отглеждаха дембелите на демократичното общество. В залеза на „славната“ българска казарма можеше да се научиш на всичко друго, но не и на дисциплина. Ако не пушиш – задължително се уволняваш с вредния навик в ръка, ако не пиеш – се пропиваш, а ако си пропуснал да поинтимничиш с наркотици – то в казармата задължително се запознаваш отблизо с тях.

КазармаНе играеш сварка и белот? Тук е мястото да обикнеш хазарта, да преоткриеш мастурбацията, да покриеш тялото си с татуировки и да се превърнеш в завършен лентяй, без трудови навици, на когото ще му е тежко да работи, каквото и да било.

И точно сега, когато темата за връщането на задължителна военна служба е така актуална, ми се иска да се разбере, че „славната“ българска казарма е изчезнала много преди самото й изчезване, някъде в изгрева на 90-те или дори по-рано. И ако дебатите са дали да се върне тази военна служба, то те са напълно излишни. Никой няма необходимост да храни млади безделници, които за 9 месечното си военно обучение я са хванали веднъж автомат в ръката, я не.

Демокрацията възпита една нова казарма, казармата на наказателните отряди.

Там се стреля, дори се убива, за да защитаваш частни интереси и картели. Там порастваш бързо, може да се издигнеш и в йерархията, ако ти стиска разбира се. Ако се огледате, повечето младежи искат да са в част от тази хунта. Бръснат главите си, напомпват с хапчета мускулите си, пускат бради, вадят ланци, обличат черни дрехи и всячески се мъчат да всяват респект. Те искат да са част от тази служба – доброволно. Възможността им обещава приятен плътски живот, обещава им суета, млади гаджета, наркотици, цици и усещане за вечност, за безсмъртие. Там е истинският тест за мъжество, а не архаичната структура с ефрейтори, офицери и куп други смешници. Тук структурата е ясна – мутра, по-голяма мутра, още по-голяма мутра, най-голяма мутра. Съществената разлика е, че тази, новата казарма, няма да ни защитава, по-вероятно е да ни тероризира, но в крайна сметка така стоят нещата.

Ако все пак управляващите се притесняват за националната сигурност, нямат доверие в НАТО, пълнят гащите от вероятни мигрантски вълни и турски претенции, то нека обмислят добре нещата и по-точно как технологично биха възстановили онова, което брилянтно разрушиха.

Казарма

Дали са останали хора с морал и ценности, които могат да реализират една подобна идея и има ли кой да ги последва?

При всички положения обаче една подобна идея си остава химера, тъй като пари в държавата няма, за лентяи или войници – също няма да има. Ако се намерят все пак войници де, че по-скоро ще са похарчени пари за лентяи.

След като света очевидно не си е взел поуки от две наброй световни войни…, какво друго ни остава освен да се подготвим. Защо си мислите, че в България има гръцки студенти на по 40 години? Не е от ученолюбивост, просто чакат да мине давността (до 40 години) за отбиване на военна служба. И ако ще връщаме казармата, то да го направим като хората, не само заради идеята.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg