Наужким

0

Не може да се плюе само по страната. Първо, че не е честно и второ – не може всичко да е изключително и само лошо. Че сме песимисти, е ясно, че сме неблагодарни – още повече, че сме прекалено мнителни и прекалено мързеливи – също, че друг ни е виновен – най-вече, но трябва да признаем, че въпреки разбитите плочки и скритите дупки изпод софийските локви, въпреки шокиращо ниските доходи в някои сфери и шарлатанството, тук не се живее чааааак толкова зле. Поне в София, а и във Варна, в Пловдив, че и в Бургас. Обръчът на задушаващото съвремие още не ни е стиснал до там, че да губим дихание. Позакъснял е с едни десетина години, както всичко останало. Тук всичко сякаш е наужким. Като започнем от законите и свършим… пак там.

ВВС, наужкимКакво да кажем за Военновъздушните сили на България. Летят оставки, но не и самолети. 25 пилоти и нито един самолет в изправност. Освен тези 25 висококвалифицирани пилоти служителите във ВВС са… може би 50-тина, ако не и стотина. Е, какво правят тези хора? Пият кафе… или нещо друго. Те, разбира се, не са виновни, една страна трябва да има ВВС, ние също имаме, но… наужким.

Какво да кажем за държавната администрация? Е, там вече е „Дебелата Берта“ работата. Стотици хиляди чиновници и все по-малка ефективност. Огромна диверсификация в заплащането между ръководни длъжности и експерти без ръководни функции. Работа да искаш – има, организация да искаш – няма. Но тази монолитна структура работи и пуфти като локомотив на въглища, но… пак наужким!

държавна администрация, наужкимАми образователните реформи? Те трябва да целят повишаване нивото на образованието в страната. Би трябвало да са иновативни, би трябвало да успешни и да дават резултат, а не да се цикли на едно място. Е, движим се нанякъде, но… пак наужким, досущ като здравната реформа, която наужким е в услуга на хората.

Ами да си работил 40 + години наужким, да са ти плащали адекватно, пак наужким и накрая си се превърнал ужким в пенсионер или по-скоро в оцеляващ нетрудоспособен индивид. То и оцеляването е наужким, и животът е наужким.

Законът за движение по пътищата – и той функционира по същият начин. Ужким го има, ужким се спазва. А в същото време летиш с 230 км/ч никак не наужким.

Бойко Борисов, Луна, наужкимВсичко изглежда като водевил с прекалено лоши актьори и доста търпеливи зрители. В същата сълзлива оперета лошият сценарий обаче, е единствено и само в ущърб на зрителя. Клетият зрител е принуден всекидневно да гледа един по-реален BIG BROTHER, в който комичното не е, че гордостта на стоматологията, певицата Лухче или DARK SIDE OF THE MOON наужким предлага брак на премиера, а че същият този як българин изобщо е възможно да е премиер и то за втори път.

Комичното е, че рязането не ленти е по-редовно от взимането на адекватни решения. Комичното е, че UBER е неудобен, въпреки удобството, което предлага. Комичното е, че цигани без образование ще станат общински съветници. Комичното е, че активността се изчерпва до социалната мрежа, което си е пак наужким. А където свършва комичното, започва и трагичното. Трагичното е заложено по нашите географски ширини като ДНК молекула и се изразява в безкрайната търпимост и безучастност към проблеми, които не засягат къщната трапеза. Които са по-далеко от един нос разстояние. Затова и всяка битка и инициатива е предрешена. Така става, когато си свикнал да живееш наужким.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg