Диета-чудо предпазва от рак и Алцхаймер

2

Диета-чудо, която включва четири хранителни продукта със свойства срещу стареенето, може да осигури защита срещу заболявания като рак, Алцхаймер и Паркинсон. Резултатите са от израелско изследване.

Четирите храни – царевица, синьо сирене, соя и грах имат с високо съдържание на съединение, което може да помогне на хората да живеят дълго и в добро здраве. Учените вярват, че въпросната молекула е в състояние да поддържа тялото младо и по-неуязвимо за смъртоносни заболявания. Специалистите се надяват, че откритието им ще доведе до създаването на ново поколение лекарства, които спират процесите на стареене, увеличавайки продължителността на живот на клетките.

Редовната консумация на царевица, синьо сирене, соя и грах освобождава лечебните свойства на съединението спермидин, което влияе благоприятно върху циркадния ритъм. Проблемите с биологичния часовник се свързват с редица възрастови и хронични заболявания.

„Настоящото изследване демонстрира преплитането между циркадния ритъм и метаболизма и открива нови възможности за хранителна интервенция, променяща функциите на биологичния часовник. Нарушеният циркаден ритъм се свързва с редица заболявания, сред които рак, възпаления, болести на Алцхаймер и Паркинсон. Спермидин е представител на групата на полиамините – молекули, налични във всички живи организми и набавяни чрез хранителни източници и синтезирани от собствените ни клетки. Въпросните съединения регулират жизненоважни клетъчни процеси като растеж и размножаване“,

обяснява д-р Гад Ашер от института „Вайцман“ в Израел.

В тестове с мишки израелските специалисти са установили, че допълнителните дози спермидин ускоряват биологичния часовник, докато блокирането на молекулата го забавя.

„Ако е валидно и за хора, това откритие ще има широки клинични приложения. Способността да се регулира биологичния часовник чрез хранителна интервенция е вълнуваща и с голям клиничен потенциал“,

допълва д-р Ашер. Следващата цел на специалистите ще бъде да тестват в клинични изпитания полиамините като средство за борба с редица свързани с възрастта заболявания.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!2 коментара

  1. Инж.Надежда Михайлова от Мездра. на

    По отделно ли или заедно четирите храни да се ядат, за да има ефект, т.е., ако ядеш някоя ат тези храни без да ядеш останалите храни същия ефект ли има или трябва заедно всичките?

  2. Fatme Suyoleymanova Yuomerova на

    Tochno carevicata i soyata sa dvata ot pette posocheni produkta,koito ne triabva da izpozvame za hrana,zastoto se naddavat kilogramite.A za edin bolen ot Alchaimer i Parkinson ,koito niamat mnogo dvijenia,ste im se otrazi .Pone az taka mislia.

Коментирай в Delo.bg