кулТУРИЗЪМ изпод гъсти тъмни вежди

0

Главния мултак на републиката и министър на културата на Република България – Вежди Рашидов се извини. На кого? На Георги! На кой Георги? На Георги Петров, хорист в знаменития български хор „Йоан Кукузел“. Някои биха казали – след дъжд качулка, други… голяма работа, но на мен ми звучи като политическо недоразумение без чувство за отговорност. Като аутодафе на българската култура, геноцид, жертвоприношение в името на политическа приспособимост и угодничество. Чудя се, наистина ли Вежди е толкова наивен да мисли, че проблемът е в хонорара на хориста, че не е по-глобален, един вид онкологичен процес на болния културен организъм.

Вежди РашидовСлушай, Вежди, не става въпрос за парите на Георги, става въпрос за смъртния одър, на който полумъртвешки лежи българската култура! Тя не струва колкото джобните ти пари, тя няма цена, защото е безценна. Далече съм от мисълта, че само ти си виновен, но в случая само ти си отговорен и е редно да поемеш отговорност. Ти си палачът, който с черна маска води родното изкуство към ешафода, поръчителите може би са други, може би са и извън пределите на майчините ни граници, може би им трябва общество, имунизирано откъм култура, лесноуправляемо и консумиращо.

Не че съм вманиачен в конспиративни теории, ама тази ми се струва, че е близо до истината. От години насам съдбата на българския артист, в това число музикант, художник, режисьор, актьор и т.н. е да оцелява и нищо друго. И пак ти казвам, не става въпрос за пари, а за отношение, за съпричастност и отговорност. На артиста се плаща с достойнство, с признание за това, че ангажира, предизвиква, дръжи буден и развива българския дух. В условията на криза единствения път към спасението е културен.

Почвам да си мисля, че един Слави Бинев бе в пъти по-достоен, а може би и по-способен управленец. Почвам да си мисля що за артист, художник, скулптор си ти, щом унижаваш и тъпчеш достойнството на хората от твоя отбор. Почвам да си мисля, че не мислиш, а говориш, че не мислиш, а действаш.

Поразрових се из електронния свят и прочетох, че всъщност тенорът Георги Петров е уволнен заради статуса му във фейсбук, в който критикува министерството, че ще им заплати само 35 евро дневни за посещението им в Париж. Вежди Рашидов предложи на освободения тенор 100 лева, за да се „успокои“ и да спре да пее. Надменно и арогантно. Да спре да пее и да се успокои? Не бяхте ли Вие този, който орева сутрешните блокове за онези милиони в КТБ? На никого не казахте обаче, как се успокоихте. Тук не става въпрос за банка-фантом, а за светотатство, падение и прочие. След Георги Петров хора напусна още един хорист – Стоян Малинов. Ахааа! Явно това е целта! Заличаване, изтриване с гума, закриване. Продължавам да чета и се натъквма на следното:

Оказва се, че за изпълнението на хора в катедралата „Нотр Дам“ в Париж 1200 души са платили по 20 евро, т.е. печалбата е 24 000 евро. И тази сума е с неясна съдба. И още един въпрос – защо транспортните разходи за експонатите са за сметка на България, а фирмата-превозвач се посочва от френска страна?

И продължавам напред:

Простите сметки показват, че от България за Париж са пътували 14 човека – куратори, придружители и представители на министерството. Едни от тях са били за два дни дни, други за три, трети за седмица. Общо изплатените командировъчни са 58. Умножено по 60, според договора, това прави 3480 евро. Министерството обаче, е изплатило по 35 евро на човек и така реално похарчената сума е точно 2030 евро. Остатъкът от 1450 евро се губи по трасето Вежди-Лувъра.

Вежди РашидовЕ, тук вече става сериозна работата. Никого не обвинявам, нямам и право, просто ми се струва некадърно и аматьорско. Не Ви наричам крадец, ще ми се да уважавам това, което сте като артист и да забравя това, което сте като държавник.

Ще ми се да хвълите кибрита преди да сте запалили кладата, на която лежи културата.

Ще ми се да разберете, че не сме съгласни и може да ни вземете парите, но не и достойнството.

Ще ми се, Вежди, да не гледате изпод вежди, а просто да си подадете оставката, преди от организма на родната култура да остане само скелет. Амин!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg