Изгубена магистрала разсича територията България

0

Кой и защо реши, че има България? Кой и защо дели една територия на столица и провинция? Кой и защо твърди, че българите са навсякъде!? Не, българите са скупчени на едно място, на едно парче земя, което има накъде да се разраства – на изток до Пирдоп и Златица, на север до Стара планина, на запад до Перник и Трън, на юг… май на юг няма накъде да се разраства, освен ако не искаме да обезлесим Витоша напълно. Едно парче земя, за което никой не го е еня! Никой! Никой!

магистрала Тракия, дупки, Пловдив

Наскоро ми се наложи по личен повод да пътувам до Пловдив… до Пловдив? За същите 3 часа ще стигна до Лондон и то безпрепятствено /дай, Боже!/! Една изгубена магистрала, половината от която е затворена, а в участъците в ремонт нищо не се върши. Едно подобие на магистрала, останалата част от която е с покритие тип Дунавски вълни. Да се чуди човек на кораб ли се вози, с автомобил по гордостта на нацията ли пътува – авгомагистрала Тракия!!!

магистрала Тракия, дупки, ПловдивСлед два часа пъуване в едното платно за движение, разминавайки се на косъм с най-различни по големина и бързина превозни средства, нашата славна групичка от трима души седна да обядва в едно крайпътно заведение на броени километри от Европейската столица на културата 2019. Обслужване – спокойно, приветливо, меню оскъдно /без наличност на част от предлаганите ястия както в същото заведение от веригата в София/… обзе ме носталгия по дълбоките 90-те, по никакъв начин не пожелали да се придвижат в новия век!

Гледката, усещането, назъбеният път – от тях ме достраша! Гледка, която не подозирах, че може да има в цивилизована България и то на ОСНОВНАТА МАГИСТРАЛА, за която няколко правителства тръбяха, че е тяхна заслуга! Кое??? Насечената като пачуърк настилка, която, повярвайте ми, не е пипана от времето на своето първопоставяне – далечната 1978 г., малко преди да се родя! Мантинелите ли!? Нагънати и ръждясали, сякаш поливани с киселинен дъжд от времето на Чернобил???

магистрала Тракия, дупки, ПловдивНе искам да си помисля, че има живот на изток от държавата София! Не искам! Защото хората биха приличали на озверели неандерталци, воюващи за последно парче месо… Тъжна гледка е територията България, тъжна и жалка, особено на югоизток от държавата София. Благодарение на ненаялите се управници, на ненаграбилите се местни властелини, на немарата и нежеланието да покажеш, че си част от една общност, приела те напук на всички неизпълнени или полуизпълнени критерии за членство, само защото си нейната крайна граница с другия свят, която… кучета я яли през бодлива тел… Не съм само аз, който мисли и чувства пътя до любимия Пловдив като открадната от миналовековни люде територия. Колегата и гуру в журналистиката у нас Нери Терзиева също написа на стената си във Фейсбук:

„Четири часа път от София до Пловдив по „магистрала“… Къде е бай Гинес да ни даде бележка за рекорд? И на нас, търпеливите южняци, и на магистралката…“

Не е ясно никому как достъпът до един велик и древен град като Пловдив, който е избран през 2019 г. да измие лицето ни от четвъртвековното СОБСТВЕНО РОБСТВО, наречено ДЕМОКРАЦИЯ, е заличен и недокоснат нито от човешка ръка с кана течен асфалт, нито от валяк, газещ нова настилка… Как 20 века по-късно историята иска да ни покаже, че не я заслужаваме като ни държи далеч от богатствата си, преживели цели 20 века, за да бъдат оценени с титлата Европейска столица на културата… Да, правят се опити А1 да бъде преасфалтирана и обезопасена дълги години след построяването й, но не и по този байганьовски прийом – на парче и с откраднати пари. На всичкото отгоре от аутобана са затворени само определени участъци, а настилките по другите, незатворените, ги доближава по уродливост и наземен печат ала американско сватбено одеяло. За Бога, братя, не пътувайте! Не пътувайте на югоизток от София…

Не искам да живея в територия като тази, нарекла себе си България! Няма държава, няма нормално мислещи хора или поне във властта, за което вината е единствено НАША! Порочен кръг, за който изпепеляване е най-милият и безболезнен комплимент!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg