Интересът пак заклати феса или образованието на ешафода на политическото безхаберие

0

Пред закона всички са равни, нали така ни учат. Цигани, българи, хомосексуалисти, лобисти, популисти и какви ли още не. Знаем, че и по социалистическо време, уж бяхме равни, ама някои бяха по-равни. Тези съждения имат връзка с един откровено лобистки закон, който Народното събрани одобри веднага след началото на есенната си сесия и броени дни преди началото на новата учебна година.

Иде реч за това, че частните детски градини и училища да получават държавна субсидия. Точка. Това е. И ако не се замислиш и заслушаш, ще мине, ей така през съзнанието ти, някъде измежду така ВАЖНИЯ въпрос дали кафето на Борисов, докато е бил на гости на реформаторите или терминаторите, както искайте ги наричайте, е било с мед или без мед. Ами, ако е било с мед, ами ако се е продрискал после? Мале, каква беля може да стане. Акцентът е върху топлата напитка, а не върху горещия и така парещ държавата закон.

С две думи докато образованието ни агонизира, гърчи се в собствения си постен сос от мизерия и недоимък, държавата ще плаща по 20 милиона годишно на богатите. Защо? За да стават по-богати, разбира се! А какво ще кажете държавата да налива безплатно гориво в резервоарите на разни ми ти ферарита, бентлита и мерцедеси? Защо не ли? Е как, нали отпуска пари за гориво на училищните автобуси? Нали казахме вече за равенството пред закона, няма нужда да го повтаряме през ред или два. Като ще сме справедливи, такива да сме докрай за всичко. Едно ферари с цвят червен, училищен икарус за теб, ферари за мен. Кой както се уреди. Идеята е накрая според някаква си хартийка, гласуване в Народното събрание да излезе математиката. Това е.

Предъвка се и още една новина. Така някак с половин уста медиите смотолевиха, че увеличението на учителските заплати не било увеличение, а ДМС (допълнително материално стимулиране) и то само до края на годината. Ако питате мене, това е хвърляне на прах в очите. Може би не до края на годината, а докато минат изборите за местна власт. После тежко им и горко на даскалите. Ще си върнат стимулирането с лихва. И без друго децата станаха идиоти в голямата си част, та може и да не се нуждаят от учители след изборите, а да се самообучават… пред компютъра, да речем или с таблета и смартфона.

Това ли е мащабната образователна реформа… не знам какво да мисля за здравната. Че ще си останем неуки и прости вече се вижда… или поне по-бедните, но че ще сме болни и полуживи изглежда също неизбежно.

училище, образование, лобистки закон, народно събрание

Защо пък да не закрием държавните училища и детски градини? Какво ще кажете? Сигурен съм, че ще приемете радушно идеята. Нали сте правителство от мъжкари? Действайте с по-голям замах по пътя на ликвидация на българското образование, в което невинни няма. Ударът ще е шокиращ, но пък ще лишите народа от агония, предвещаваща известния край. На Вас не Ви трябват образовани хора, те по-трудно се управляват. Следвайте западния модел, където образованието е луксозна стока, приоритет на заможните. С този закон следвате точно тази стъпка. Разбирам Ви, висшистите са много, ама то и висшето няма особена стойност вече у нас, защото и магаре да вържеш в университета, ще го завърши. Та я направо оставете само частните образователни институции и да Ви е мирна главата.

Къде ще ходят децата ли, когато не са на училище? По улиците, как къде? Ще просят, ще крадат, ще пропадат, докато не изчезнат напълно. Не искате ли точно това? Трудно е да се вложи логика в някаква друга идея, ако има такава, се надявам някой да я разясни, защото е престъпно и аморално да даваш милиони пари на частни институции, където таксите са космически, а в същото време половината държавни школа да са с течащи покриви, развалено парно, олющени мазилки и пълна деморализация на възпитаниците им.

За 26 години каквото можахте, го унищожихте. Образование, здравеопазване, транспорт и особено култура, а ние мислим, че си играете на дребно. Вие просто таковахте мамата на България и не сте нищо повече от хайка обслужващ персонал на частни икономически интереси, който се чуди дали да си пие кафето с мед или захар, докато цяла една държава гние в останките на собствените си руини. Но, нали помните бай Петър Дойкин от с.Карабунар, който казва: Каквото училището, такава и държавата! От тук насетне Ви очаква само революция.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg