Хелоуин точно днес!? Извинете ме!

0

Днес денят, в който мало и голямо навлича странни дрехи и се забавлява за сметка на тези, които вече ги няма.

Сякаш вчера бе денят (за по-точно преди година), в който имахте щастието да преровите гардероба си и рафтовете в магазините за по-изчанчени дрехи, с които да изпъкнете на Хелоуин, и които скоро може пак да влязат в употреба, зависи на кое парти точно тази година ще се класирате.

Колкото сте по-изчанчени и странни, колкото по-зомбирани, толкова по-добре. Или зомбирано-секси. Все тая.

halloween-mask

Дотолкова сме се зомбирали в нашите делници, че даже няма и да забележим разликата, когато се преоблечем, пък било то и поради причина, която не ни е съвсем ясна, но пък напоследък зомби традицията се превърна в течение, неразбрано, но пък ужасно модерно.

Ще ме извините за консерватизма. Ще ме извините за православните схващания. Ще ме извините, но всъщност съм католик. Ще ме извините, преди всичко съм човек.

Извинете.

31 Октомври е дата, която се смята за денят, в който душите на починалите през годината се връщат на Земята, за да се вселят в тялото на жив човек, според келтските предания. Хелоуин е „празник” най-вече в англоезичните страни, който в последните десетилетия прилича повече на маскарад и забавление, отколкото изобщо е бил замисълът и смисълът на този ден. Келтите и до ден днешен наричат Хелоуин с древното име Самхейн и го смятат за най–святата нощ през годината. Хелоуин всъщност е денят, в който възможната връзка между душите на мъртвите и живите хора, всява страх, защото е възможна.

1 Ноември. Дата, утвърдена от папа Григорий 4-ти през 853 г., като дата, която да замени езическия ритуал в обличането на кожи и глави, с които духовете на починалите да бъдат прогонени.

1 Ноември. Ден на народните будители.

Няколко дни преди най-тежката задушница – Архангелова, която тази година се пада на 5 ноември.

Хелоуин, Ден на народните будители

Ще ме извините, разбира се.

Защото ще ме разберете.

Аз, ти, той, тя, ние. Всички ние. Или поне повечето от нас, които сега четат тези редове.

В този точно момент ние дишаме, виждаме, чувстваме, съществуваме. Това „тук и сега” толкова преекспонирано. Но ние сме тяло и дух, 2 в 1. Тук и сега. Ние сме семейство, ние сме брат и брат, брат и сестра, сестра и сестра, майка и баща, ние дишаме, мислим, мечтаем и градим бъдеще, дух в тяло, тук и сега.

Живот след смъртта.

Празнувате ли Хелоуин?!

Значи признавате! След смъртта душата на човек продължава да живее! Ще се преоблечете ли отново в тиквен костюм, отричайки, че вярвате в живота след смъртта?!! И ако всъщност вярвате в живота след смъртта, доказателството за което ще бъде Вашият хелоуински костюм, ще продължите ли да го правите и да се забавлявате, ако всъщност точно това е денят, в който починалите Ви близки ще могат да се свържат с Вас, да осъществят някакъв контакт? Ако това точно е денят, в който починалият Ви баща, майка, баба, дядо, дете … има възможността да се свърже с Вас, Вие наистина ли ще искате да го прогоните?

halloween, witch, Хелоуин, вещиците, вещициЗащо вещиците са жени?

 

Аз и ти.

Четем хороскопа си за днес и за утре, дори за идния месец и идната година, вярваме на чудеса, вперили поглед напред към бъдещето. Аз и ти дори не се замисляме, че утре нашето утре може да го няма, и за нашите души, бродещи отвъд и жадуващи живота, ще се обличат изчанчени костюми и маски, с които нашите близки ще искат да ни държат далеч.

Ако не вярвате в живота след смъртта, не се преобличайте на Хелоуин.

Ако вярвате в живота след смъртта, не се преобличайте на Хелоуин.

halloween

Отворете душите си!

P.S. И все пак, ако има неразбрали за смисъла на 31 Октомври или 1 Ноември, търсачките в интернет са винаги на разположение, както и църквите в реално време. Търсенето зависи от Вярата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg