Биенале на малките форми – традиция с нови измерения и по-високо ниво

0

За осми пореден път Плевен стана домакин на срещата на художниците, които представят своите най-нови творби в престижния формат Биенале. 450 произведения на 230 участници намериха място в изложбеното пространство на галерия „Илия Бешков“. В тазгодишното изложение за пръв път имаше представители на художници от чужбина, което силно повдигна нивото на Биеналето. За организацията и провеждането на това очаквано и посетено от мнозина ценители на изкуството събитие, за delo.bg сподели директорът на галерия „Илия Бешков“ Мирослав Минчев.

Биенале на малките форми и Мирослав Минчев

Биенале на малките форми и Мирослав Минчев

Мирослав Минчев

Г-н Минчев, с какво тазгодишното Биенале се отличава от досегашните изложения и кои са новите моменти в него?

– Осмото Биенале на малките форми, освен че продължава традицията на предишните, съдържа и нови неща като организация и участие. За пръв път тази година имаме международно участие от 20 европейски страни и Израел, в което се отзоваха 46 авторr със свои произведения.

Какво е новото, което може да се каже за българските автори?

– Хубавото, което може да се забележи у нашите творци е, че между тях има много млади автори, някои от които са завършили тази година художествени училища. А и вече го няма комерсиалният момент, при който се рисува, за да се хареса и да се продаде. Набляга се на художествения момент, на това, което всеки носи у себе си и иска да изрази чрез творбите си. Представените неща са нови и не са излагани никъде. За разлика от други издания, тази година се забелязва слабо участие на плевенските художници.

Биенале на малките форми и Мирослав Минчев

Имахте ли трудности при определяне на наградите?

– Да, не беше лесно, участниците и нещата им бяха много на брой и се наложи тази година да намалим броя на приеманите творби от три на две. Голямата награда на Община Плевен получи скулптурът Пламен Аврамов. Наградата на СБХ отиде при Димо Колибаров, а наградата на МФ „Св. Св. Кирил и Методий беше присъдена на Коста Дончев. Наградата на журито беше определена на Георги Пасев. Наградата за графика беше присъдена на Ивелин Широв, а за скулптура – на Димитър Рашков. Като млад автор беше наградена Траяна Панайотова. За пръв път тази година имаше и награда за чуждестранен автор и тя беше присъдена на Диана Чеплеану – Румъния.

Биенале на малките форми и Мирослав Минчев

По традиция галерия „Илия Бешков“ изкупува наградените творби от всяко Биенале. Така те остават във фонда на галерията. Новост в последните години са даренията от страна на авторите, които предоставят за фонда свои творби.

Какви са амбициите Ви по отношение на бъдещите издания на Биеналето?

– Разбира се, така, както сме започнали разширението за участието на художници от европейски държави, амбицията ни е да направим Биеналето международно и с това да повишим нивото му.

Откъде е финансирането за наградния фонд?

– По традиция основният награден фонд се осигурява от Община Плевен, Министерство на културата, СБХ, както и Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“. Новото е, че вече има и частни спонсори и беше крайно време бизнесът да прояви своя интерес към изкуството.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

аутизъм, фолиева киселинаЧовек-феномен рисува сложни графики по памет

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg