Фермата

0

Ето, че вече е факт. Толкова рекламирано и толкова дългоочаквано от някои, които виждат смисъла на дните си пред телевизора. Една игра, която трябва да се гледа от самото начало, според коментаторите. Защо? Какво по-различно ще ни предложи? Прасенце и козичка на сцената? Да, това още го е нямало. Свирня на гайди, перфектно замислено – всички поколения бяха на сцената, страхотно въздействащо на всички възрастови групи. Звукът от гайдата – прекрасен, разбира се! И тогава … същите водещи. Да бяха и те облекли по една национална носия, вместо да се изтупат. А идеята на риалитито – привидно уникална, а де факто, стара песен на нов глас.

За мен това риалити си е чиста подигравка към народа.

Какво от това, че лицето на риалитито е ферма с българско историческо минало?! Какво от това, че условията ще са кошмарни, в които ще липсват удобствата телевизор, компютър, телефон, или пък баня с плочки и мивка?! Какво от това, че участниците ще трябва да се грижат сами за оцеляването си? Нима това го няма в други предавания от същия формат? С какво това предаване ще задържи родолюбците пред екрана? С гледката на къща от 19 век ли? В която щъкат бивш полицай, бивш затворник, девствен гей, жена, която живее с мъж на възрастта на дъщеря й, градска мъжемелачка, изтъкана от интелект, амбиция и секс … Нищо лично нямам към нито един от участниците. Напротив, уважавам ги за избора им да се борят. Всеки със своите причини да участва. Някои може би дори на живот и смърт. Не за това става дума.

Става дума за това, че отново българският гражданин ще бъде свидетел на поредните интриги, на поредните психопортрети, пък било то и професионални, на поредните социални експерименти на сценаристите, на поредните изкуствено зададени конфликтни ситуации. Ще бъде свидетел на терзанията „Да я убия ли тази кокошка, или да не я убия”. Ще бъде свидетел на доенето на козички, събирането на яйца, копаенето в неплодородната неизорана нивичка (евентуално изорана, ако на сценаристите им е дожаляло). Ще бъде свидетел на патриотични фермерски дейности, извършвани от хора, които ще го правят не от патриотични намерения. Всеки един от участниците сподели защо е там. Всеки е там заради личните си цели, заради наградата. Никой не е там, защото му се доят козички и му се размахва тежката мотика. Материалната награда е най-главният мотив. Поне на всички, които са израснали в градската среда с градския начин на живот.

Затова това новозапочнало риалити е подигравка към народа.

Защото голяма част от българите живеят на ръба на оцеляването. Не говоря дори за тези на село, които са закърмени с козе мляко, а мотиката им е връчена още в детска възраст. Защото те са много, те са историята, която животът е изписал на набръчканите им от старост и тегоба лица, а ръцете им са толкова напукани, че грапавината им е само белегът, че ежедневно се борят с природата, за да може да посрещнат утринното слънце и утринната роса или слана, и слънчевите лъчи да сгреят измръзналите им самотни души.

Не говоря дори и за тези, които живеят своя градски живот в градската среда, които от години не могат да открият работа, защото просто няма работни места, които да отговарят на образованието, опита и квалификациите. Не говоря и за тези хора, които мизерстват, за да могат да си платят тока за двете крушки в панелката и празния хладилник. За които топлата вода е лукс, а телевизорът – мечта. За компютри и мобилни телефони дори им е тежко да мечтаят, защото едвам събират за парчето хляб. Не, не се дивете, такива семейства все още има тук в 21 век, века на технологиите.

Не говоря за тези хора, но всъщност точно това правя.

Не говоря за тези хора, така както и подобен тип предавания не се правят за такива хора, защото те сякаш не съществуват в делника, тях дори не ги забелязваме. Но спекулативно лишенията, в които те са принудени да живеят от истинска бедност, са използвани за вълнуващо въздействие върху всички онези, които имат телефон, таблет, телевизор, баня с плочки и мивка, електричество и топла вода. За да гледат сеира на събратята българи доброволци. Говоря за онези 1 милион хора, които ще заседнат с пакетчето семки, ракийката и салатата, и ще гледат с наслада как девствен гей цепи дърва или секс бомба гони кокошка по двора.

Говоря за онези 1 милион зрители на фона на останалите 5 милиона българи. Половината от тези 5 милиона живеят в бедност. Половината на тази половина живеят на ръба. Останалата половина на получената половина се готви да емигрира. Или най-малкото мечтае за това. И не защото не са патриоти, не защото не милеят по родното, а защото са отвратени от съвременните ценности, които се налагат от телевизията, частните фирми, управлението на страната от четвърт век насам, защото ценностите се изродиха. Сега оцелява силният, а човешкото отношение, добронамереността и патриотизмът са думи, които се въртят в пространството с дълбок смисъл, лишен от действие. Българин да се наричам първа радост е за мене. А „фермата” дори не е българска дума.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg