Атанас Буров – банкер, политик и родолюбец

0

Атанас Буров е роден на 30 януари 1875г. в Горна Оряховица. Учи в родния си град, а по-късно завършва Априловската гимназия в Габрово. През 1903г. завършва в Сорбоната в Париж право и икономика. Братът на Атанас – Иван също завършва в чужбина. Двамата братя от фамилия Бурови следват пътя на своя баща – Димитър Буров, който е основател на Българската търговска банка в Русе. По традиция синовете трябва да продължат пътя на баща си и затова Димитър Буров държи неговите рожби да получат най-доброто образование.

Буров на Лов

Атанас Буров е твърде далновидна личност и не се задържа дълго само в банкерството. Започва да се занимава с журналисти и политика в ранна възраст. Става член на Народната партия, която е създадена от банката на баща му. Във вестник „Мир“ често публикуват негови мисли и по този начин страниците на вестника се превръщат в негова трибуна. Атанас Буров дава мнение за всички по-важни събития от политическия и обществен живот на България.

Буров костюм

Участва в Балканската война и е награден с орден „За храброст“. Всестранно развитата личност на Буров не остава незабелязана за дълго. През 1913г. той става министър на търговията и индустрията в кабинета на Стефан Данев.

Буров е твърдо против България да влиза в Първата световна война на страна на Тройния съюз, роденият в Горна Оряховица банкер е яростен защитник на Антантата и неколкократно предрича пагубния край за България в тази война.

След националната катастрофа идва време за сериозни промени и Буров отново е повикан, за да спаси Родината. Става министър на търговията в правителството на Александър Стамболийски, където за кратък отрязък от време успява да стабилизира държава като проведе необходимите реформи. Резултатът от неговата работа проличава няколко години по-късно, когато икономиката отново поема нагоре и започват да се появяват модерни форми за разплащане – полици и банкови чекове.

Атанас Буров е избран за секретар на новата Обединена Народнопрогресивна партия. Целта на Буров е да обедини всички партии от десния сектор и да се противопостави на БЗНС и БКП. Именно за тази си постъпка той ще бъде обявен за народен предател след 9 септември.

Буров има основна роля и при създаването на Демократическия сговор. След преврата на 9 юни 1923г. се оформят два лагера, Атанас Буров застава начело на по-демократически настроената част от сговора.

През 1926г. Буров става външен министър в правителството на Андрей Ляпчев. Тук се проявяват геният на големия банкер. Сложната обстановка, в която се намира държавата ни, изисква бързи решения. Тези решения могат да ги дадат единствено Буров и финансовият министър Владимир Моллов. С общи усилия те успяват да вземат заем, наречен „Стабилизационен“ през 1928г. С този заем се цели заздравяване на златния лев и развитие на транспорта. Атанас Буров, благодарение на авторитета, който има, успява да намали репарациите, които България трябва да плати на победителките от Първата световна война. Родината е във възход, а главният виновник за това е банкерът-гений.

 

Следват години, в които Буров е далеч от политическия живот. Превратът през 1934г. слага край на парламентаризма, по този начин Буров остава извън властта. През годините до началото на Втората световна война той ясно осъзнава какво ще се случи и използва страниците на вестник „Мир“ за своя трибуна. Никой не иска да чуе Буров, а той ще се окаже прав за пореден път. Съгласява се да влезе в правителството на Константин Муравиев, но неговото управление продължава няколко дни, идва 9 септември.

Буровв

 

С идването на чумата, наречена Народен съд, Буров изпада в немилост, за всичко, което е направил за България, е награден с години затвор. През 1948г. е изселен в Дряново. През 1851г. отново е осъден от Народния съд, този път на 20 години затвор. Животът на Буров е пълен с охота и разкош, с чест и достойнство, но смъртта му е ужасяваща – умира в Пазарджишкия затвор на 15 май 1954г. За всичките добрини, които е направил България, е награден с презрение от червените боклуци, които колят и бесят наред достойни българи, отдали живота си на България. Атанас Буров напуска този свят на 79 години. Най-големият гений на България умира като куче в килия, а официалната причина за смъртта е сърдечна недостатъчност. Най-голямото сърце на България умира от сърдечна недостатъчност.

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg