#ДОКОГАТАКА в полулегалната държава на Мая

0

Проблемът не е в това, че човек от опозицията е избран за омбудсман. Не е и толкова в това, че Мая Манолова не трябва и не може да е този омбудсман. Проблемът е, че за пореден път, както за всички подобни избори и назначения в България досега, не разбрахме как така тъкмо тя?

Няма да влизам в персонални анализи на политическото битие на Мая Манолова защото обективността изисква да се каже, че в него има както плюсове, така и минуси. Сред минусите са безспорната й роля в спорната Костинбродска афера, промените на изборното законодателство през горещото протестно лято на 2014 г., когато тя си позволи да подмени гражданите от площада с подставени такива, чиято еманация бе Бисер Петното, мълчаливото й съучастие в избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, в заигравките на иначе проевропейската й партия с национал- екстремистите от „Атака“ и пр. Сред плюсовете пък са винаги откритите й позиции, настървеността и смелостта й да ги отстоява публично, да застава с лицето си срещу опонентите и да бъде повече мъж от мнозинството мъже в българската политика.

Мая Манолова, Константин Пенчев, омбудсманПарадоксалното е, че омбудсманът на Република България, човекът, който по принцип е призван да защитава обществения интерес, да бъде гласът на гражданите и техните права, да се бори за прозрачност и правила, бе избран с таен вот от народни представители без лица и без имена.

Законът за омбудсмана е приет през 2003 г. от кабинета на НДСВ – правителство, което според мнозина създаде и отгледа най-удобната хранителна среда на задкулисието в България за години напред. Затова никак не е чудно, че в този закон в чл. 10, ал. 2 пише:

„Народното събрание избира омбудсман с тайно гласуване“.

Излиза, че България желае да избира на тъмно една от най-изсветлените фигури в държавните си институции.

А тя не желае. Или поне много ми се иска да е така.

Много ми се иска довечера да нямаме пореден протест СРЕЩУ нечия личност, а протест ЗА промяна на принцип.

Мая Манолова, Константин Пенчев, омбудсманМного ми се иска всеки избор за държавен пост да е състезание на визии и концепции, на открити дебати и прозрачно, публично гласуване накрая. А не за всеки избор да остава горчивото усещане, че се провежда театрално, защото някой някъде вече го е направил според собствения си интерес.

Много ми се иска в парламента да има мнозинство, което решително и системно ще осветява всичко тайно и задкулисно. Хич друга реформа да не направи, за тази ще му благодарим щедро с поне още един мандат.

Но само преди седмица явното гласуване във ВСС отпадна от съдебната реформа с мълчаливото съгласие на всички партии. Пряко излъчване по БНТ и БНР на заседания на Народното събрание се случва само ако, парламентът го разреши изрично. Немислими са онлайн заседания по време на обществени обсъждания дори по най-безобидни теми в парламентарни комисии, регулаторни органи и агенции. Истинска шестица от тото е, ако на сайта на дадено ведомство намерите публикувани решения или проекти за такава.

Ужас от всякаква прозрачност е сковал институциите. Всички са се изпокрили като мишки в кабинетите си и доволно управляват една полулегална държава. Държава под прикритие, чийто омбудсман по закон трябва да притежава високи морални качества и да изпълнява добросъвестно и безпристрастно пълномощията си.

Очевидно има 129 български депутати, които смятат, че този омбудсман е Мая Манолова. Но вече към въпросите #КОЙ и #ЗАЩО се добавя и #ДОКОГАТАКА?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg