Деца и политика – забранена връзка

0

Усмихнати детски личица, щастливо размахващи флагче, на което е изписано името на някоя партия. Позната картинка в предизборните дни. Самодоволни политици, устремени към поредния властови клон, уж случайно сред тълпата поддръжници посягат и целуват подадената детска ръчица. Щастливи са родителите, гордо позират с лидера. Своеобразен комикс с не чак толкова своеобразен сценарий.

деца и политикаИзползването на деца за политическа пропаганда не е от днес. Свързва се основно с масови партии и движения от миналия век. Комунистически и фашистки режими дори създават специални младежки организации( вкл. и спортни) с цел чрез тях да се промиват мозъци и да се влияе върху цялото общество. Няма как да се забрави заветния поздрав на пионерите: „ За делото на нашата Партия, за щастието на нашата скъпа родина – бъдете готови!”. Организацията беше не каква да е, а Димитровска (на името на Вожда и Учителя Георги Димитров), а името й беше гордо и недвусмислено – „Септемврийче”, месецът, който покри държавата ни с червена власт и червени знамена. Пионерската идея идва на бял свят още през април 1945 година, само няколко месеца след деветосептемврийската победа, а през 1959 г. се заформят и четите „Чавдарче” за децата от начален курс. Първите униформи са били моряшки костюми, а червената връзка става неизменна част от училищното облекло, символ на почитта към Партията. Пропаганда до мозъка на костите. Непреодолима и властваща. В час на класа се изучаваше международното положение (преминало през партийната цедка) и се възхваляваха успехите на социалистическата ни държава… звучи ли носталгично?

Помислете за децата“ или пък „Децата са нашето бъдеще“ са фрази, изтъкани от лицемерие и всякакво чувство на морална мярка. Те се приемат като част от нечия реторика, и то такава, при която силата на аргументацията е равна на нула. Децата с тяхната невинност се използват като проводници с възможно най-ниско съпротивление. А всъщност децата принадлежат единствено на себе си, на своите мечти и дръзновения. Няма такова нещо като БСП-дете, ГЕРБ-дете или ДПС-дете! Родителите трябва да насърчават децата си да градят в себе си независим дух, а не да им вменяват далечни за тях идеологии.

деца и политикаФактът, че у нас е забранена предизборната агитация с участието на деца, не е утеха. И купуването на гласове е забранено, но нима има избори без купен вот?

Тежестта безкомпромисно пада върху родителите. Тяхна е отговорността да закрилят правата на децата си, да ги пазят от неадекватни партийни домогвания. Споделената част на държавата в тази отговорност е да наказва своевременно нарушенията и да създава среда, в които те да не се случват.

Драги политици, деца в предизборни кампании правят кампанията ви измамно наивна и фалшива. Избирателите вече се отърсват от преживното си състояние. Те умеят да съзрат в посланието явното безсилие и популизъм. Деца в предизборни кампании е липса и на политически стил. Така политиката придобива комерсиален облик и е обречена на безвремие.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg