6,4 млн. евро за щетите от наводненията и тежката зима в Източна България

0

С 660 гласа „за“ от присъстващи 694 евродепутати в зала Европейският парламент одобри доклада на българския представител от групата на ЕНП Андрей Новаков и по този начин бяха отпуснати 6.4 млн. евро за щетите от наводненията и тежката зима в Източна България. Парите са от фонд „Солидарност“ за страната ни. Минути, след като българският евродепутат се похвали с добрата новина на личната си страница във Фейсбук, с него се свърза Георги Гюзелов от delo.bg и го попита за какво точно ще бъдат използвани отпуснатите пари за страната ни.

наводнения, Бургас, щети, 6,4 млн. евро, Андрей Новаков, Европейски парламент

Андрей Новаков, евродепутат от групата на ЕНП

Г-н Новаков, какво съдържа докладът Ви, който ЕП гласува днес и за какво ще послужат отпуснатите 6.4 млн. евро?

– Това мобилизиране на фонд „Солидарност“ за България е във връзка с наводненията и тежката зима, които връхлетяха в началото на 2015 година Източна България, особено засегната беше област Бургас. Тези средства, които бяха отпуснати днес ще послужат за покриване на разходи по инфраструктурата като пътища, мостове, училища, укрепване, както и почистване и коригиране на речни корита и диги. Въобще цялата инфраструктура, която е била нарушена. Очаква се средствата до края на годината да бъдат преведени на България. Към моя доклад освен помощ за България в размер на 6,4 млн. евро беше присъединено и искане за Гърция за 9,9 млн. евро. Това е третият път, когато фонд „Солидарност“ се мобилизира за страната ни за последните 18 месеца. Първият път беше за Аспарухово, после за Мизия.

Тези средства ще бъдат ли достатъчни, за да покрият щетите на хората?

– Идеята на фонд „Солидарност“ не е да бъде инструмент за първа помощ, да реагира веднага. Въпреки това аз си поставих за цел докладът да мине два пъти по-бързо от това, което ни е отнемало преди. Наводненията бяха през януари и февруари, виждате през октомври вече Европарламентът се е произнесъл. Това не са всички щети, които са нанесени, защото те са огромни.

наводнения, Бургас, щети, 6,4 млн. евро, Андрей Новаков, Европейски парламентСлучайно ли е, че тази помощ е гласувана точно в разгара на кампанията за местните избори?

– Абсолютно случайно. Няма как да си избираш кога да се случи това, независимо колко силно го искаш. Ако местните власти и държавата са си свършили навреме работата по предаване на документите до комисията, ако няма проблеми и парламентът да го одобри, тогава всичко се случва. Много са факторите, за да прозира каквото и да е, свързано с кампанията за местния вот у нас.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg