Заразително усмихваща изложба

0

В топлата октомврийска вечер на понеделника около фонтана на Народния театър в София е пълно с родители с деца – бутат колички, водят се за ръка, спират, говорят, понякога се мъмрят, прегръщат се… Нормални сцени от нормален семеен живот.

Нормалността обаче е далечен полъх в кадрите на изложбените пана в градинката. Там фотографиите са запечатили вълненията на едни изоставени деца и други широко скроени родители. Срещата им е дългоочаквана, желана и пречистваща. Прегръдката им стопява каменни сърца и бодливи прегради от унижения, разочарования, житейско безсмислие и самота. Тя е от онзи срещи, които „ни променят към по-добро“, според авторите на проекта.

изложба, Детството в приемна грижа

Приемното родителство е шанс за обич. Ответен удар на болката. Триумф на човещината над хладните институции. Повик за нежност и подарък за едни изтерзани сърца, които не се отказват да бият в свой ритъм, въпреки несгодите.

Детството в приемна грижа“ е изложба-продължение на проекта „Ти водиш, аз водя“ на Национална асоциация за приемна грижа, е светла фотомозайка на рестартирани човешки съдби. Във всеки кадър лицето на детето е скрито в деликатна композиция, но това никак не лишава снимките от искрата на чувствеността и споделянето и чистата емоция. Фотосите са придружени и от кратки разкази от първо лице за скършените криле, стъпканите илюзии, зараждането на надеждата и започванията от начало. Снимките са дело на известния фотограф Радич Банев, който за целта е обиколил 10 градове в България, срещайки се с 20 приемни семейства.

изложба, Детството в приемна грижа

Актуалните цифри на Агенцията за социално подпомагане твърдят, че в България в момента има 2380 приемни семейства, от които 80 работят доброволно. В първите шест месеца на тази година 619 деца са попаднали под приемна грижа. Зад тези сухи цифри се крият стократно повече детски усмивки, които никоя статистика не лови, защото те са истинското неуловимо щастие на живота ни.

изложба, Детството в приемна грижа

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg