Дърво без корен или как един народ е на крачка да забрави откъде е произлязъл

0

Обичам родината, но мразя държавата!

Всеки трети българин е изричал поне веднъж в живота си тези думи! Но колко от нас се замислят колко струва това изречение на родителите ни, на роднините ни, на приятелите ни, на родените и неродените ни деца… отговорът е ясен – много повече, отколкото можем да платим! А търсим ли решение на проблема, който е родил тези думи… тук отговорите са различни, но резултатът винаги е един и същ.

Но как от любовта се е стигнало до омразата… Може би е много просто – само трябва да си отговорим на няколко прости въпроса.

Димитър Соколов, абитуриент с народна носияКолко от Вас имат народна носия в дома си?

Ще си кажете: „Кому е нужна народна носия?”, но никой няма да се замисли, че това са били дрехите на дедите ни, че това е духът на народа ни, че когато си облечен с традиционна за народа, от който си, дреха се чувстваш горд, чист, добър и част от нещо голямо и велико, от нещо наречено БЪЛГАРСКИ НАРОД, народ носещ на гърба си история по-стара от Света и по-величествена от Вселената!

Колко от Вас са се опитали да се научат да свирят на гайда?

А чували ли сте я как звучи? Как бихте описали звукът й? Няма думи, които да опишат звука на гайдата, но всеки който я е чул ще заяви, че се е почувствал по особен начин, но най-вече патриотично!

А какво ще кажете за българския народен танц – хоро? Не са ли палитрата от хора най-живописните танци, които сте виждали? Научихте ли децата си на тях?

Колко пъти сте се разплаквали от думите на българските народни песни?

Ако сте си отговорили или сте се замислили над горепосочените въпроси значи има надежда, значи не всичко е изгубено…

Заобичахте ли повече родината ни?

 

гайда, носия, българи, народ

А държавата?

Защо я мразим? Никой не ни е виновен, че не живеем добре. Никой не ни е виновен, че нямаме пари. Никой не ни е виновен, че циганите са с повече привилегии от българите. Никой не ни е виновен, че младите хора бягат в чужбина с надежда да намерят по-добро бъдеще. Никой не ни е виновен, че селата ни пустеят обезлюдени. Никой не ни е виновен, че властта ни е представена от бандити и недостойни хора да бъдат наричани „народни представители”. Вината е в самите нас, а тя идва от грешните избори, които правим…

Каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи! Замислете се… Но побързайте, за да не стане прекалено късно!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg