Да изпишем Вежди, без да вадим очи

0

Кой е Вежди Рашидов? Скулптор? Общественик? Министър на културата? Един от свитата на бате Бойко? Опортюнист-нагаждач? Главен мултак на републиката? Бизнесмен… или всичко?

Аз бих го определил като един обществен образ изтъкан от противоречие.

Министърът на културата на Република България Вежди Рашидов е майстор на социалния скандал.

Не мина много време от публичния гаф с хора „Йоан Кукузел“, последвалите протести, призивът към оставка и не щеш ли – Вежди отново е в епицентъра на културен сблъсъкОт едната страна на скандала е Вежди, от другата – водещия на „Денят започва с култура“ по БНТ Георги Ангелов и Владимир Руменов от Националната художествена галерия. Между тях е Законът за културното наследство.

Вежди РашидовКато типичен демагог, нетърпящ лична и професионална критика, настоящият министър на културата първо изпрати заплашително писмо към водещия, а след това служителят на галерията бе уволнен. Уж случайно, уж неволно, уж без връзка, уж поради причината, че неговият ценз не отговарял на заеманата от него длъжност, въпреки че средното му образование било достатъчно за заеманата позиция цели 40 години… до момента, в който си позволи да оспори, да има различна позиция от ЧОвека КУлтура. Господин министър, Вежди, не се прави така!

Така се правеше в едни други времена, срещу които Вие въстанахте. Времена, в които беше немислимо да има диалог, но пък трябва да признаем, че имаше повече култура. При вашето управление липсват и двете.

Демагогия и културен стерилитет. Дефицит на компетентно управление. Опростачване, деградиране, шуробаджанащина и.т.н.

Субкултурното Ви управление ще бъде запомнено с хленченето за милионите Ви в КТБ, обществените скандали и превръщането на българската култура в незащитен вид, обречен на изчезване.

Оставката Ви се иска, не защото говорите без да мислите, не е и на етническа основа. Тя е поради простата причина, че вече втори мандат като министър на културата Вие просто я затривате.

По-лошо – Вие се подигравате на нея, не на хората, а това е непростимо. Отдавна изпитателният срок за заеманата от вас длъжност е изтекъл и трябва да признаем, че не се справихте. Всички знаем, че имате аргументи за обратното, в които все някой ще повярва. Достатъчно е този някой да носи инициалите ББ и всичко ще бъде наред, но на малката културна общност останала в тази клета страна й писна от арогантното Ви поведение и управленско безхаберие.

Вежди Рашидов

Българската култура не е само Квадрат 500 и екскурзия на малко експозе в Лувъра.

Културата е жив организъм. Гладен и жаден жив организъм, който не желае да тъне в разкош, а просто малко да се раздвижи, да му се подадат две патерици и пак да се научи да ходи, да го повее попътен вятър, а не спиращ похода му бюрократичен ураган.

Не е много. Както Вие се изказахте… малко поне да бъде на хранилка, без това да звучи обидно, да се намери и за него малко място в яслата на властта.

Вие имате най-доброто оправдание – пари няма, не и за всички. За КОЙ има, тогава?

Вежди Рашидов

колаж: Валдес Радев

Ясно е за всички, че култура се прави с пари, но не само. Трябва и отношение, трябва диалог, трябваше желание. С арогантност не става. С ръкомахане и заплахи също. Всеки прави грешки и колкото и голямо его да има артистът, той ще Ви прости, ще забрави, но културата… тя не може. Културният геноцид е най-сериозният проблем на България.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg