Близо до природата – далече от културата

0

Какво мислите за къмпингуването? Че е естествена необходимост? Че е най-добрият начин за почивка? Че е хипарско? Че е евтино? Че е модерно? Може и всичките предположения, взети вкупом. На мен идеята човек да се адаптира към забраната за „диво къмпингуване“ стана обществен дебат, които не подминава и най-филтрираните откъм новини интернет юзъри.

Какъв е всъщност проблемът и идеята на забраната? Асоциацията „Българско черноморие“ поиска от екоминистерството да ограничи достъпа до нерегламентирани къмпинги, каквито са митичните за много хора места Карадере и Иракли. Причината за това е общо взето, че незконните къмпинги са опасни за здравето. Липсата на инфраструктура, вода, канализация, тоалетни, бани, сметосъбиране и, разбира се събирането на определени групи пияндета и наркомани, които замърсяват околната среда.

къмпинг, боклукОт Сдружение „Зелени Балкани“ контрират, че по този начин се нарушава основното гражднаско право, дадено след решение на ВАС от 2010 година, а именно граждани свободно да се придвижват на територията на страната.

къмпинг, боклукЕ, къде е истината?

Аз самият съм раздвоен. Попитах и добър приятел – заклет къмпингар, който също е пред дилема по въпроса.

От една страна отново стои свещеното за нашите ширини правило, че българинът винаги иска да заобиколи нещо, което се явява въображаема стена и му пречи да възседне каруцата и да мисли, че даром може да диша, яде и сере. Свободолюбивият човек винаги е протви законите, а тях ги има и със сигуност не са случайни. Да, те защитават частната собственост, природните и националните паркове, пристойното поведение, но откога това е проблем?

Основният проблем стои като вечен за България, а именно, че всеки един закон в родината се ползва от интересите на частния бизнес, а той, със сигурност няма интерес от свободнолетуващи по този начин, от които съм сигурен определени, но все по-малка част стават истинските, уважаваните къмпингари.

къмпинг, боклукКъмпинг културата в България е една изкривена типично българска мечта, където нещо ти се дава безплатно. Профилът на модерния къмпингар – нечистоплътно хипи, пиещо, друсащо се и чукащо на плажа. Анархична проява на явен глупизъм.

Къмпинг човека е позьор, често с пачка в джоба. Търсещ себе си някъде измежду опиатите и природата. Ако не сте ходили на къмпинг Градина, отиде и вижте! Ще се изненадате. Красивото заливче се е превърнало в Слънчев бряг за псевдо хипита и парвенюта. Пред баровете – черни лимузини със затъмнени стъкла, спортни роудстари, а вътре мъже с препасани чантички и тъмни очила, черни облекла и лоши погледи. Абе, все едно всеки ден се снима сцена от 5-ти сезон на „Под прикритие“.

къмпингНаркоманията и тя не е за подминаване. Ако се разходите по плажната ивица на Иракли в пропорция с пясъка 1:1 може да видите спринцовки и угарки марихуана. За боклука пък каквото и да кажем, ще е слабо. Ако сте ходили на къмпинг в друга страна, веднага ще Ви светна каква е разликата. Та, проблемът е именно безотговорността към собствените ни действия. Иначе съм абсолютно ЗА плажът да е за всеки, който се отнася с уважение към него, т.е. не замърсява.

Аз не съм къмпингар, но уважавам хората, избрали да почиват по този начин. Бих искал в заключение да завърша с една любима мисъл: Най-богат е този, който се задоволява с най-малкото, но не по-малко от течаща вода и чисти чаршафи. В този ред на мисли къмпингите се явяват най-евтината реклама на хотелиерския бизнес. И да, аз не искам да има диви къмпинги, ако това значи да няма дисциплина.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg