На всички цигани – работа, а на нас – права

0

Аз не съм против циганите, не искам дори да си го помисляте, толерирам ги тези хора, но не разбирам какво се случва! Как е възможно в последните месеци всеки ден да има новина „Циганин нападна...“, „Циганин уби…“, „Циганин…“. Искам медиите да спрат да използват тази дума, но единственият начин е, ако всички цигани спазват законите.

Да, има и българи, които не спазват законите, но българите си сърбаме попарата, защото нас не ни интегрират и защитават половината НПО-та в страната. Понякога се чудя защо не съм се родил в ромско семейство? В България, доколкото съм чувал от разкази на очевидци, преди 1989 година циганите са били наравно с нас, работили са, спазвали са законите, не са имали повече права, но не са имали и повече задължения. Те са били български граждани, а най-важното – били са третирани като такива.

Сега пишем по документи, че са пълноправни граждани на тази държава, която е членка на Европейския съюз, но някой решава да провали всичко. Защо? Кому е нужно те да не работят? Вярно е, знам, че прост народ по-лесно се управлява, но не разбирам, защо не им давате работа? Не може ли да си копаят нивите и да работят по селата, а после да си ги пращате да гласуват за Вас?

Наръгаха жена с ножица в СофияНе ми пука кой управлява тази държава, не ми пука дали краде – само да оправи нещата, защото потъваме. Дайте им работа и пари – те ще работят, не са мързеливи – ще работят. А преди това ни дайте на нас право – право да се защитаваме.

Не знам за Вас, но на мен ми писна да чувам как старите баби по селата са убивани и изнасилвани за някакви си 20 лева. Отвличат децата на България и ги продават в чужбина. Колят и опитват да убият обикновенни минувачи, направили им забележка… Защо го търпим? Не всички са такива, не трябва да ги слагаме под общ знаменател, но, извинете ме, ако има закони – те ще са за всички, за лошите и за „другите“ роми. Тези закони ще са за турците, румънците, арменците, руснаците, и за всички други етноси в България, но и за нас – българите.

В крайна сметка всичко си е в наши ръце, ние можем да защитаваме живота си, можем да се борим с престъпността. Можем го, можем да спазваме законите и да не нарушаваме реда, но наша работа е да ги научим да са като нас. Няма кой друг да го направи. Докато им наливаме пари в джобовете от нищото – без да работят и без да спазват правилата, ще си мислят, че са богове.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg