Що е подлог и кой върши действието?

0

граматика, Ана БараковаСлед като имаше министър на културата, който пишеше „Збогом“, сега съвсем логично има и депутат, който пише „който“, вместо „които“ и не знае мястото на пълния член в изречението.

„Това да е проблемът в държавата“, ще кажете на фона на 16 млрд. лева заем, корумпирана съдебна система, продажна администрация, хаотично образование, първенство по смъртност на болните ни в Европа, дъното на свобода на словото във всевъзможни световни класации, наводнения, бедност, мизерия, агресия и безпътица.

Всъщност точно това е проблемът. Нищо добро не очаква държава, в която учителките са перхидролени барбита, животът им във ведомствените софийски жилища е като епизод от „Съдби на кръстопът“, преподават биология, без да правят разлика между единствено и множествено число и попадат в парламента по силата на това, че мнозинството от гласуващите не разпознава кръгче и квадратче.

граматика, Ана БараковаСинът ми е в 4 клас и под заплахата на предстоящото външно оценяване на Министерство на образованието двамата с него водим ежедневно неравна битка с българската граматика. Но все по-трудно намирам аргументи да защитя грамотността, интелекта, прецизността в писането и изразяването, перфекционизма, полагането на усилия при положение, че детето вижда съвсем ясно кои са героите на нашето временевежи учители, депутати без дипломи за висше образование, министри, биещи се по улиците, режисьори, за които е висша форма на изкуство да сложат псувни в устата на Левски, чалга певици, които с вулгарност и пошлост изкарват за една вечер хонорар, равен на три лекарски месечни заплати, мутри и престъпници, които с лекота си купуват свободата и ехидно ни се усмихват от първите страници на жълтите вестници.

Ана БараковаАна Баракова е събирателният образ на нашия т.нар. елит. Тя е правото огледало на нашата крива действителност. Парламент, който само за 25 години стигна от Йордан Радичков, Тодор Колев и Йосиф Петров до Ана Баракова е красноречива диагноза на невъзвратимия упадък на държавност и ценности.

А и как искаме да излезе от дъното на всички таблици и да вземе бъдещето си в ръце народ, който всъщност не знае що е подлог и кой върши действието?!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg