Американска кражба по балкански

0

Вярвате или не, новата касова холивудска продукция „Утреландия“ със звездното участие на Джордж Клуни, е озвучена от български фолклор. И то не какъв да е, а една от двете песни огласящи Космоса – „Излел е Дельо хайдутин“.

Валя Балканска, Джордж Клуни, Утреландия„Излел е Дельо хайдутин“ е българска народна песен от Родопската фолклорна област, по-специално златоградския регион и през 1977 г. песента, в изпълнение на Валя Балканска, е включена в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати „Вояджър 2“ и „Вояджър 1“, като музикално послание от Земята към далечния Космос. Велико!

Горди да сме сите българи. Има защо! Сега, извънземните и българите от цял свят ще чуят митичната музика на Родопите. Въпросът е, може ли Валя Балканска да си търси правата? Според мен, е наложително. Според Петър Делчев, това е фолклорна песен, а върху фолклора в цял свят, практиката е, че няма авторски права. Ако във въпросния саундтрак обаче, е използван оригиналният запис на нейния глас, са засегнати две групи, така наречените “сродни права” – на Валя Балканска като изпълнител и на продуцента на записа и в този случай госпожа Балканска е желателно да се свърже с продуцентската компания с апел да се уредят отношенията между двете страни.

Валя БалканскаИзползването на българска народна песен е комплимент, но безплатни неща няма, въпреки че в интернет сблъсъци не липсват, подобно на паметника на Самуил да светят ли очите на царя или да не светят, да я има ли короната или не, и тук така – редно ли е да се търсят права или не. Много от хората смятат, че не трябва да търси, защото не било ясно откъде са я откраднали, от Родопите ли, от България ли, от Космоса ли? И тези хора в голямата си част са музиканти. На тях ще кажа само да се подготвят и тогава да пишат, защото понякога е по-добре да си замълчиш и хората да те мислят за идиот, отколкото да продължиш да говориш и всякакви съмнения да отпаднат.

Изяснихме случая, че Валя Балканска може да търси правата си като изпълнител от продуцента, дори той да се казва Карл Сейгън. Просто е време да им покажем на шибаните американци, че и те понякога се налага да си плащат. Болежката е в това, че отново казус с национално значение разчленява нацията на две. Едните отворили коварната си паст плюят ли, плюят. Не мислят и не мислят. Другите са прекалено тихи, за да има ясен конфликт и да се постави сериозно въпросът. Да вървят по дяволите авторските и сродните им права. Трябва да се подкрепяме, дори и да не сме прави, дори и да не сме модерни, дори да изглеждаме като диваци.

Не отричам, че музиката е за всички. Освен това тази песен е в Космоса, ако утре получим информация, че на Юпитер или на Марс извънземни въртят „Излел е Дельо хайдутин“ и не разполагат със същото законодателство какво ще правим? И там ли ще търсим сродни права? Но просто е желателно да отстоим себе си. Да раздвижим вятъра около нас, около горите в Родопите. Да покажем на света, че не сме чак такива будали и че най-малкото, което са могли да направят, е да ни информират. Не е толкова трудно.

Раздвижихме въздуха, а може би и до известен степен родното самосъзнание. Валя Балканска вероятно няма да получи и лев дори да се докаже, че пее тя. Просто светът мери с различен аршин, особено, ако от едната страна е САЩ или някоя друга велика сила. Аз просто се надявам филма да има успех и повечето зрители да дочакат финалните надписи, за да видят оная красива и неразбираема мелодия от лентата кой я изпълнява. И ако в съзнанието им на географската карта не присъства България, не знаят, че в Космоса освен Бетховен не е Уили Нелсън или Джей Зи, да заредят google.com и да разберат истината.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg