Николай Андреев: Кръвта няма аналог, дарявайте

0

„Кръвта е дар за живот. Благодарим ви! “ – това е мотото на стартиралата през 2004 година инициатива 14 юни да бъде отбелязан като специален ден за честване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители. Световният ден на доброволните кръводарители е и темата на разговора ни с директора на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Андреев.

кръводаряване, д-р Николай Андреев– Каква е тенденцията в последните години за броя на кръводарителите?

– Малко по малко се увеличават. С около 1000 души кръводарителите са повече от миналата година, но това е твърде слабо като процес. Разчитаме главно на близките на пациентите, за съжаление. Вървим в посока да можем да провеждаме агитация и пропаганда, за да може хората да знаят, че ако те не дарят кръв, ние не произвеждаме.

– Защо хората продължават да се страхуват да даряват кръв?

– Защото не са добре информирани. Има такива, които не искат да го правят и заради религиозни причини, но те са малко. Кръвта няма алтернатива, може да се направи изкуствено сърце, стави, бъбрек, но кръв не може. Ако здравият не иска да помогне на болния – нищо не правим. Трябва непрекъснато да се обяснява какво е кръвта, защо трябва да се дарява безкористно, безвъзмездно. Ако някой дойде, за да дари кръв, то не му пише на челото, че има заболяване. Кръвта се изследва за СПИН, хепатит или сифилис, след като се дари, а не преди това. Ако дарителят скрие, че има заболявания като епилепсия, претърпял е катастрофа, сътресения на мозъка, няма как да го разберем. Призовавам здравите да даряват кръв.

кръводаряване– Как отбелязахте Световния ден за кръводаряване?

– Заедно с БЧК наградихме с плакети 10 кръводарители, които са дали много пъти кръв. Най-заслужилият кръводарител е 64 годишната Маргарита Иванчева от Враца, която е дарила кръв над 165 пъти.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg